WATCHING MAGAZINE Nummer 1 // 2024
Nummer 2 verschijnt in juni 2024

Artikelen

Image

VOLLEDIG IN ‘CONTROL’

Tekst Jorrit Niels Foto's Jaeger-LeCoultre

De Master Control-collectie is een vaste waarde binnen Jaeger-LeCoultre sinds de lancering in 1992. Het is onderdeel van de grotere Master-collectie en kenmerkt zich door een klassieke vorm en uitstraling, maar ook een grote mate van technische knowhow. Dit jaar zijn ze vernieuwd met een nieuw kastontwerp, nieuwe wijzerplaten en een update voor de uurwerken.

Als je een relatief grote hoeveelheid geld wilt uitgeven aan een horloge, dan zijn er tal van mogelijkheden om mensen te laten zien dat je dit hebt gedaan. Je kunt gaan voor iets heel gecompliceerds met een opengewerkte tourbillon en andere toeters en bellen.
Je kunt gaan voor iets futuristisch, waar je een handleiding nodig hebt om de tijd af te lezen. Vaak ook nog eens gemaakt van een ruimtewaardig materiaal. Of natuurlijk iets groots, pompeus of iets met veel goud. Iets subtiels kan ook. Een horloge dat niet van de daken schreeuwt dat ‘ie thuishoort in de hogere echelons van de horlogewereld. Hoewel het tegelijkertijd het oog vangt van de juiste kenner door een clean ontwerp, mooie afwerking en een zekere mate van volwassenheid verraadt.
Dat is waarvoor de Jaeger-LeCoultre Master Control al sinds 1992 staat. Een naam die teruggrijpt naar een ‘in-house’ testregime dat het horloge moet doorstaan voordat het de klant bereikt.
Jaeger-LeCoultre’s product design director Lionel Favre: “De Master Control-collectie was oorspronkelijk geïnspireerd door de horloges die wij maakten in de 50’s en 60’s. Zoals bijvoorbeeld de Futurematic, de Powermatic en de Memovox. We hebben besloten om die ‘vintage’ geest vast te houden. Het is tenslotte een deel van ons DNA. Wel wilden we de horloges meer naar het hier en nu halen. Met verbeterde uurwerken, lichter en een aangepast design met een algeheel modernere look.” In ’92 was Master Control de eerste Jaeger-LeCoultrecollectie die het ‘1000 Hours Control’-certificaat kreeg. Een veeleisend proces dat het volledige horloge moet doorstaan.
In de loop der tijd is dat proces uitgebreid en geëvolueerd om met de tijd mee te gaan. We kunnen hieraan een heel verhaal wijden, maar de tests gaan ver en bestaan onder meer uit beproevingen voor én nadat het uurwerk in de kast is geplaatst. Alles om de werking van het horloge goed te laten verlopen onder bijvoorbeeld verschillende temperaturen en atmosferische druk. Daarnaast kijken ze ook onder meer naar de bestendigheid na een val of de versnelde ouderdom van het horloge en de band.

JAEGER-LECOULTRE MASTER CONTROL MEMOVOX TIMER
Prijs: €16.400 (€12.100 voor de ‘reguliere’)

50’S & 60’S

Bijna drie decennia later is de vernieuwde Master Control-lijn volledig opnieuw ontworpen en bevat het nu vijf modellen. Het aangepaste uiterlijk is duidelijk, hoe subtiel het hier en daar ook is, de aanpassingen gaan binnenin een stuk verder.
Elk uurwerk van de vijf modellen is aangepast. “Onder meer een grotere gangreserve, een silicium echappement voor minder onderhoud en een hogere mate van betrouwbaarheid,” vertelt Favre. “De kasten hebben we daarbij onder handen genomen met tevens een blik op de lugs. Niet geheel onbelangrijk voor de lange termijn is onze acht jaar lange garantie onder het Careprogramma. De ‘final touch’ zijn de banden.
De Novonappa kalfslederen banden maken de horloges in mijn optiek helemaal af.” Kijkend naar de nieuwe modellen zijn ze stuk voor stuk draagbaar, subtiel en traditioneel, maar dit alles zonder saai te worden. ‘Balans’ is het sleutelwoord volgens Favre.
Welke van de vijf nieuwe modellen je ook bekijkt, ze bezitten stuk voor stuk een bepaalde harmonie in de wijzerplaat. Het gebrek aan patina is de enige reden waarom dit niet een horloge uit de jaren 50 of 60 zou kunnen zijn. Waar zilveren wijzers met contrasterende geblauwde wijzers, zoals bij de chronograaf, het geheel weer wat meer naar 2020 haalt.
Het meest recent gelanceerde model is de Master Control Memovox. Een persoonlijke favoriet van ons die al dienst doet in de Jaeger-LeCoultre- gelederen sinds 1950 en nu voor het eerst met een open achterzijde. Hierdoor zien we een roségouden rotor met Côtes de Genève decoratie. Hij is er met een bruine band en lichte wijzerplaat, zo ook de andere nieuwe modellen. Het karakteristieke schoolbel-geluid is behouden ondanks de nieuwe achterzijde van saffierglas. De Master Control Memovox Timer is een boutique only-editie en gelimiteerd tot 250 stuks. Hier is een innovatie toegepast waarbij wordt aangegeven hoelang het nog duurt voordat het alarm afgaat. Beide uitvoeringen vinden we in de nieuwe 40mm stalen kast. “Voor ons is dit een goed voorbeeld waarom deze nieuwe collectie geen ‘vintage collectie’ is,” aldus Favre. “Het is een klassieke collectie met stevige ‘roots’ in de 50’s en 60’s, maar het is ook onmiskenbaar een horloge van nu. Met de juiste afmetingen en afwerking die ‘m van het stempel ‘ouderwets’ houdt.”

JAEGER-LECOULTRE MASTER CONTROL CHRONOGRAPH CALENDAR
Prijs: €15.200


MASTER CONTROL HEEFT STEVIGE ROOTS IN DE VORIGE EEUW, MAAR MET GENOEG 21E-EEUWSE FLAIR


JAEGER-LECOULTRE MASTER CONTROL CALENDAR
Prijs: €11.500

FUTURE PROOF

Waar we dit ook in terugzien is de Master Control Chronograph Calendar. Het topstuk van de collectie en verkrijgbaar in 40mm staal en Le Grand Rose gold. Een nieuwe legering van roségoud dat we voor het eerst zien in deze lijn. De toevoeging van palladium maakt het goud sterker, beschermt tegen oxidatie en zorgt ervoor dat de opmerkelijke schittering en diepte van de kleur niet vervaagt.
In het horloge met een nette kastdikte van 12.05mm vinden we een bijzondere combinatie. Een chronograaf, een kalender met dag, datum en maand en een maanfase. De Chronograph Calendar wordt aangedreven door het nieuwe Calibre 759 met 65 uur gangreserve. Bij een minder gedistingeerd merk had de wijzerplaat met al deze complicaties al snel heel rommelig aangedaan. Helemaal met de pulsometerschaal. Niets van dit alles, aangevuld met de rechthoekige chrono-pushers heeft het Zwitserse merk een horloge afgeleverd die ‘future proof’ is voor de komende decennia.
Ook indrukwekkend is de Master Control Calendar. Een combinatie van complicaties waarmee het merk ook al populair was in de 40’s en 50’s. Wederom 40mm in staal of Le Grand Rose gold met een gebalanceerde wijzerplaat. De datum wordt aangegeven aan de rand van de wijzerplaat, door middel van een wijzer met rode tip.
De dag en maand zien we onder twee goed geproportioneerde vensters onder het logo. De maanfase boven ‘zes uur’ met een kleine seconde sluit het geheel af. Een klein weetje; het Calibre 866 zorgt ervoor dat het verloop van de 15e en de 16e van de maand verspringt van rechts naar links. Grofweg tussen ‘half vijf’ en ‘half acht’, om zo niet het zicht op de maanfase te blokkeren. Kijk, het zijn dit soort details die het altijd goed doen bij ons.

De Master Control Geographic is een model voor de reizigers onder ons. Een versie die net even verder gaat dan slechts een tweede tijdzone. Deze zien we met een 24-uurs dag- en nacht-indicator en onderaan een display waar we de stadsnaam selecteren die correspondeert met de tijdzone. Dit is aan te passen door middel van de kroon op ‘tien uur’. Een datum- en gangreserve-indicator maken het af. Aangedreven door Calibre 939 met een gangreserve van 70 uur.

De laatste en minst gecompliceerde van het vijftal is de Master Control Date. Bij de eerste aanblik is duidelijk waarom dit model al 15 jaar bestaat. De ultieme dress watch met een diameter van 40mm en een kastdikte van slechts 8.78mm voor de nieuwste generatie van Calibre 899. Zo is het nieuwe echappement van silicium dat frictie minimaliseert en dus minder energie verbruikt. Wat weer resulteert in een verbeterde gangreserve van 70 uur. Een zilverwitte wijzerplaat met blauwe secondewijzer en een datumvenster maken het af.
Het is verleidelijk om de nieuwe Master Control-lijn op te tellen bij de populaire vintage trend, maar dat zou afbreuk doen aan de collectie. Zoals Favre het al zei hebben de vijf horloges sterke roots in de vorige eeuw, maar met nieuwe technieken en een geüpdatet design is er genoeg 21e-eeuwse flair om boven die re-issue gekte uit te torenen.

JAEGER-LECOULTRE MASTER CONTROL DATE
Prijs: €7.050

JAEGER-LECOULTRE MASTER CONTROL GEOGRAPHIC
Prijs: €12.800