WATCHING MAGAZINE Nummer 2 // 2024
Nummer 3 verschijnt in september 2024

Artikelen

Image

De Haute Horlogerie Voorbij

Tekst Jorrit Niels Foto's Roger Dubuis

De term haute horlogerie kennen we wel. Roger Dubuis omschrijft zijn werk liever als ‘Hyper Horlogerie’, met de nieuwe Knights of the Round Table en de Excalibur Monobalancier als schoolvoorbeelden. We spraken met CEO Nicola Andreatta en Product Strategy Director Gregory Bruttin. Andreatta: “Ons doel is om een ​​geloofwaardig alternatief voor de klassieke Haute Horlogerie te vertegenwoordigen.”


‘ONS DOEL: EEN ALTERNATIEF VOOR DE KLASSIEKE HAUTE HORLOGERIE BIEDEN’


Koning Arthur

Tijdens Watches & Wonders 2022 introduceerde Roger Dubuis twee nieuwe modellen. De Knights of the Round Table Monotourbillon – die onze cover schittert – en de Excalibur Monobalancier. Die eerstgenoemde heeft een ­primeur, want nog niet eerder werd er een tourbillon in de Knights of the Roundtable (KRT) gebruikt. Waar de Excalibur een nieuw en geüpgraded uurwerk krijgt. De KRT is inmiddels toe aan zijn achtste ­editie (overigens het geluksgetal van wijlen Roger Dubuis). Sinds 2013 staat het model synoniem voor geavanceerde watchmaking en vakmanschap.

CEO Nicola Andreatta: “Voor ons is de KRT het beste voorbeeld om onze benadering van horloges te laten zien. Het is het meest iconische uurwerk in onze collectie. Het perfecte platform om onze creativiteit de vrije loop te laten, maar ook het stuk waar de aandacht voor details en de bekwaamheid van onze teams hun hoogtepunt bereiken. In een paar woorden, het is de perfecte manier om te presenteren waar Roger Dubuis voor staat: Hyper Horlogerie. Deze laatste editie, met de toevoeging van een tourbillon en een gelimiteerd aantal van acht, brengt KRT naar een nog hoger plan.”

CEO Nicola Andreatta

CEO Nicola Andreatta

Precies in het midden van de wijzerplaat bevindt zich de Monotourbillon die esthetisch de Ronde Tafel van Koning Arthur vertegenwoordigt, omringd door de 12 ridders.
Elk van die ridders is een uurmarkering en gemaakt van roségoud. Met de hand gebeeldhouwd met een hoogte van slechts zes millimeter.
In plaats van gewone wijzers maakt het horloge gebruik van een paar gouden markeringen die zijn geïntegreerd in een dubbelschijfs roterend systeem dat rond de tourbillon ­cirkelt om voorbijgaande uren en minuten aan te geven.

Misschien niet extreem leesbaar, maar niets mag uiteraard afdoen aan het spectaculaire en complexe ontwerp. De kroon op ‘drie uur’ heeft twee modi voor opwinden en het uur verzetten. Een pusher op ‘twee uur’ wisselt tussen de twee modi. Als de pusher wordt ingedrukt, verschijnt er een kleine rode marker die aangeeft dat de tijd kan worden aangepast.
De tourbillion is omgeven door doorschijnende paarse blokken gemaakt van Murano-glas. Het ­horloge wordt aangedreven door het hand­opwindbare kaliber RD115, wat toevallig het allereerste centrale tourbillon-uurwerk is dat is gemaakt door Roger Dubuis. Het uurwerk biedt een gang­reserve van 72 uur en is gehuisvest in een 45mm roségouden (750/1000) kast.

REVOLUTIE

Voor CEO Nicola Andreatta is de KRT een goede definitie van Roger Dubuis als merk. “Ons doel is om een ​​geloofwaardig alternatief voor de klassieke Haute Horlogerie te vertegenwoordigen. En dan verder te gaan. Dankzij onze geïntegreerde productie en de expertise slagen we daarin. We willen een revolutie teweegbrengen in de industrie. Niet alleen door revolutionaire uurwerken te creëren, maar ook door onze unieke houding en onze eigenaardige wereld naar voren te brengen.”
Waar de afgelopen pandemische jaren voor een uitdaging zorgde. Eén waaraan nagenoeg alle merken zich moesten aanpassen, om in de toekomst te kunnen ‘gedijen’. “Ik zie vele veranderingen in de zakenwereld, in de horlogewereld en zelfs in ons persoonlijke leven. Eén van de belangrijkste veranderingen is de digitale versnelling, iets dat elk aspect van ons leven beïnvloedt en dat we moeten begrijpen en snel moeten aanpassen. Ik heb het vertrouwen dat we dit hebben gedaan als merk.”


‘INNOVATIEF ZIJN, MET RESPECT VOOR DE HORLOGETRADITIE. DEZE FILOSOFIE BLIJFT MIJ DSGELIJKS BEZIELEN’


Product Strategy Director Gregory Bruttin

Onbreekbare Code

Naast de Knights of the Round Table kwam Roger Dubuis ook nog met een andere release. De Excalibur Monobalancier heeft een aantal esthetische en mechanische verbeteringen gekregen.
Het automatische micro-rotor kaliber RD720SQ heeft een gangreserve van 72 uur met een roségouden en tungsten micro-rotor. Eén die is geoptimaliseerd tegen schokken en trillingen.
Ook het balanswiel is aangepakt om de stabiliteit te verbeteren en het minder gevoelig te maken voor schokken. Op dezelfde manier wordt een betere efficiëntie en energietransmissie bereikt door het optimaliseren van de vorm van het echappement. Nu gemaakt van silicium met een diamantcoating, gepaard met verstelbare, ­gediamanteerde silicium palletstenen en een nieuw smeermiddel.

Product Strategy Director Gregory Bruttin

Product Strategy Director Gregory Bruttin

“De Excalibur is de ‘handtekening’ van Roger Dubuis,” vertelt Andreatta. “Een uurwerk dat onze zoektocht naar de toekomst belichaamt, maar altijd geïnspireerd door het verleden. Daarom hebben we besloten om het ontwerp te evolueren en toch trouw te blijven aan ons DNA. Nieuwe lijnen geven z’n vorm een ​​eigentijds tintje.”
Gregory Bruttin, Product Strategy Director en van huis uit horlogemaker, vult aan: “De Excalibur is een relatief recent product, daterend uit 2005, wat erg jong is voor een horloge-productlijn. Het reageert op de horlogemakerscode, maar brengt een verschil en een vleugje moderniteit in een wereld die voornamelijk afhankelijk is van modellen die op zijn best uit de jaren 80 dateren. In 2005 was de lancering van een horloge van 45 millimeter een ​​gedurfd en baanbrekend iets.”

Respect

De kast heeft een update gekregen in de vorm van Dubuis’ eigen Eon Gold-legering. Een type 5N-goud dat beter bestendig is tegen extreme condities. De strakke lijnen en fluted lunette blijven, maar in een gesatineerde 42mm kast met enkele gepolijste stukken. De twee edities zijn er één met een Eon Gold-kast met zwarte kalfslederen band en een Eon-Gold kast versierd met 60 diamanten en een paarse kalfslederen band.

Product Strategy Director Gregory Bruttin

TYPISCH DUBUIS

De Excalibur heeft veel specifieke kenmerken die het tot een typische Roger Dubuis maakt. Het is heel herkenbaar met zijn drie nokken en zijn geribbelde ring. En heeft de bijzonderheid van een grote wijzerplaatopening, die ruimte geeft om alle horlogemakerskunst tot uitdrukking te brengen.
Bruttin: “Deze kenmerken hebben ons ertoe aangezet om de beschikbare ruimte in termen van opening en hoogte te benutten. Net zoals onze beheersing van de decoraties (Poinçon de Genève), die ons natuurlijk naar het skeletteren van onze uurwerken pushte, en vervolgens het skeletteren van de behuizing.”

BEZIELING

De weg die is afgelegd blijft een indrukwekkende voor Bruttin. Sinds 2002 werkt hij al bij Roger Dubuis. Van origine horlogemaker en hij ziet nog steeds de kracht van wat Dubuis destijds heeft opgezet. “Helemaal opnieuw beginnen en een merk opbouwen is iets buitengewoons. De heer Dubuis was erg trots dat we de oorspronkelijke filosofie van het merk niet verloren hebben. We streven naar niets minder dan innovatie, met respect voor de horlogetraditie. Deze filosofie blijft mij dagelijks bezielen.” |


Roger Dubuis Knights of the Round Table Monotourbillon

Kast: Roségoud
Diameter: 45mm
Dikte: 15.1mm
Uurwerk: RD115
Gangreserve: 72 uur
Tikgetal: 21.600
Waterbestendigheid: 30 meter (3 ATM)
Band: Kalfsleder
Prijs op aanvraag, gelimiteerd tot 8 stuks


Roger Dubuis Excalibur Monobalancier

Kast: EON Gold
Diameter: 42mm
Dikte: 12.7mm
Uurwerk: RD720SQ
Gangreserve: 72 uur
Tikgetal: 28.800
Waterbestendigheid: 100 meter (10 ATM)
Band: Kalfsleder
Prijs: €75.500 (€81.500 met diamanten)