WATCHING MAGAZINE Nummer 2 // 2024
Nummer 3 verschijnt in september 2024

Artikelen

Image

Evolutie van een Icoon

Tekst Jorrit Niels & Bernard Werk Foto's Rolex

Rolex gaat back to basics met de nieuwe Submariner

De Zwitserse gigant is heer en meester in het maken van uitgebalanceerde en elegante doch masculiene horloges. Deze nieuwe Rolex Submariner – de belangrijkste van hun nieuwe 2020-collectie – is dan ook geen uitzondering. Watching bekeek ‘m van dichtbij.

Sinds 1953 staat de Rolex Submariner gelijk aan mythische avonturiers die de dieptes van onze oceaan hebben bereikt. Een wereld die evenveel fascineert als angst inboezemt. De eerste Submariner werd in 1953 gepresenteerd op Baselworld. Het eerste horloge dat waterdicht was tot een diepte van 100 meter. Een belangrijke naam hierbij was de Franse fotograaf, ingenieur en ontdekkingsreiziger Dimitri Rebikoff. In 1953 ging hij op 132 duikmissies en het horloge werd voor hem een ‘onmisbaar instrument’.
De reputatie wordt vervolgens in 1960 onsterfelijk gemaakt door een aangepast model: de Oyster Deep Sea Special. Hangend aan de buitenzijde van de bathyscaaf Trieste daalde het horloge af tot een diepte van 10.916 meter in de Marianentrog. Iets dat Rolex-oprichter Hans Wilsdorf maar wat graag wilde delen met de wereld. In tal van reclameuitingen, dat spreekt.
Maar de Rolex ‘duiker’ werd nóg onsterfelijker door zijn optreden in de eerste James Bond-film Dr. No, waar hij de pols sierde van Sean Connery. En dat zonder sponsordeal, iets dat tegenwoordig ondenkbaar is. De beste product placement ooit. De legende gaat dat producent ‘Cubby’ Broccoli zijn eigen horloge aan Connery gaf, omdat hij die lege pols niet kon aanzien en 007 nu eenmaal een horloge hoorde te dragen.

PUUR MAGNETISME

Bekend is dat Roger Moore later de magneetfunctie gebruikte in Live and Let Die om de rits van Miss Caruso’s jurk naar beneden te krijgen met de oneliner “Sheer magnetism, darling”. Het redde hem ook van een dodelijke haaienbeet toen hij zich met de bijgeleverde zaagtand wist los te snijden.
Rolex kan je deze garanties niet geven met hun huidige modellen. Die kunsten waren voorbehouden aan 007’s Rolex Submariner die veilinghuis Christie’s inmiddels heeft verkocht voor €175.000. De ‘Sub’ werd uiteindelijk in negen Bondfilms gebruikt, de laatste was License to Kill met Timothy Dalton uit 1989.

ROLEX SUBMARINER 2020
Kast: Oystersteel, Rolesor (staal en 18-karaats geelgoud) of witgoud
Diameter: 41mm / Uurwerk: Kaliber 3230 (zonder datum), Kaliber 3235 (met datum) Gangreserve: 70 uur / Glas: Saffierglas met cyclops over datum
Kroon: Triplock geschroefde kroon / Band: Oystersteel, Rolesor of witgoud Waterbestendigheid: 300 meter (30 ATM) / Prijs: Vanaf €7.700 (staal, geen datum), €8.650 (staal, met datum) tot en met €37.400 (witgoud) rolex.com

In de ruim vijftig jaar dat het model bestaat, is er nagenoeg niks aan veranderd. In 1969 is er een optionele datumfunctie bijgekomen en er zijn in de loop der jaren wat accenten vergroot en aangepast. Waarom heel veel veranderen aan iets dat goed is?
Geheel in Rolex-stijl is het dan ook geen wereldschokkend verschil met de Submariner van dit jaar. Eerder finetunen dat de kenner en liefhebber kunnen waarderen. Het eerste wat opvalt, is dat de diameter is vergroot naar 41mm in plaats van 40mm.


DE NIEUWE DIAMETER EN SMALLERE LUGS GEVEN ‘M DE LOOKS VAN EEN VINTAGE SUBMARINER


Met slankere lugs en een aangepaste kroonbescherming. Een net wat gestroomlijnder geheel was onze eerste reactie. Je zou zeggen dat het minder elegant wordt met de grotere afmetingen, maar dit is absoluut geen veredelde Sea-Dweller. Die nieuwe diameter en smallere lugs geven ‘m juist meer de looks van een vintage Submariner.
Deze herontworpen Submariner ref. 124060 zonder datum en de ref. 126610LN met datum vervangen de oude modellen. Naast de diameter is de 21mm band iets aangepast, samen met nieuwe uurwerken. Kaliber 3230 (zonder datum) en kaliber 3235 (met datum) worden voor het eerst in de Submariner gebruikt. Met daarbij nu 70 uur aan gangreserve in plaats van 48 uur, zoals bij de voorganger.
Dit is een gevolg van het feit dat Rolex langzaamaan de kalibers updatet in al zijn horloges. Het Chronergy echappement zorgt voor die grotere gangreserve, en dus meer efficiëntie en betrouwbaarheid. Daarnaast hebben de nieuwe modellen ook de geoptimaliseerde blauwe Parachrom spiraalveer. Rolex belooft dat ‘ie tien keer preciezer is bij schokken dan een traditionele spiraalveer.
Verder zijn de verhoudingen op de wijzerplaat iets aangepast, maar wat met het blote oog vooral opvalt, is het Rolex-kroontje dat we nu zien op ‘zes uur’. Tussen ‘Swiss’ en ‘Made’.
De oer-Sub is de Oystersteel met zwarte lunette en zwarte wijzerplaat zonder datum. Onze favoriet van het nieuwe stel. Uiteraard zijn er meer smaken verkrijgbaar: de stalen versie met datum en een zwarte of groene lunette. Vooral die laatste zal zeer lastig te krijgen zijn.

DOOR DE JAREN HEEN

1953
De Submariner is het eerste duikhorloge met een waterbestendigheid van 100 meter.

1954
De waterbestendigheid wordt vergroot naar 200 meter.

1969
De eerste Submariner met datum verschijnt.

1984
Heeft nu opgelegde indexen, met Triplock kroon, saffierkristal en is waterproof tot 300 meter.

2010
De eerste Submariner Date in staal en een Cerachrom lunette in keramiek.

2020
Een subtiel herontwerp van de Submariner en Submariner Date.


ROLEX OYSTER PERPETUAL

De nieuwe Oyster Perpetual in 41mm en 36mm was zonder twijfel de tweede headliner van Rolex zijn nieuwe aanwas. Een klassieke allrounder en de eerste keer sinds 2014 dat deze lijn een volledig herontwerp heeft gekregen. De 41mm in Oystersteel vervangt de 39mm-uitvoering die in 2015 uitkwam. Ook een mooie toevoeging is de zilveren sunray wijzerplaat die we weer voor het eerst zien sinds de 60’s. De Oyster Perpetual is beschikbaar met witte of geelgouden indexen.


ROLEX SKY-DWELLER

Ook de gouden Sky-Dweller viel op, nu op een rubberen Oysterflex-band. Het is één van Rolex’ meest gecompliceerde horloges en werd geïntroduceerd in 2012. Het kaliber 9001 geeft twee tijdzones én een jaarkalender aan. Niet voor niets heeft het uurwerk 11 patenten. De nieuwe Sky-Dwellers komen in het geelgoud met een zwarte wijzerplaat (€37.700) en een Everose gouden uitvoering met een bruine of witte wijzerplaat (€39.000).

Hoe dan ook moet je überhaupt je best doen om bij die eerste lichting te komen; wachtlijsten zullen lang zijn. Wil je iets exclusievers, dan is er de witgouden uitvoering met een zwarte wijzerplaat en blauwe lunette. Meer richting de 80’s gaat de opvallende Rolesor-uitvoering (18-karaats geelgoud en staal) met blauwe wijzerplaat en blauwe Cerachrom-lunette.


TOOL WATCH

De man die een belangrijke rol speelde bij de ontwikkeling van dit alles, was één van de beste vrienden van de bekende ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau; René- Paul Jeanerret. Een naam die je misschien niets zal zeggen, maar in de jaren vijftig was hij lid van de raad van bestuur van Rolex en enthousiast duiker.
Jeanneret maakte zich sterk voor een tool watch; een professioneel duikhorloge dat verder ging dan de waterbestendige horloges met schroefkroon die Rolex al sinds de 30’s maakte. Een horloge dat serieuze duikskills had, maar ook overdag naar het werk kon worden gedragen.
Jeanneret charterde Cousteau om het belang van een dergelijk horloge duidelijk te maken aan directeur Hans Wilsdorf. Een vriendendienst? Vast, maar de kwaliteiten van het horloge blijven ontegenzeggelijk. Eén van de eerste horloges die serieus diep kon gaan en foutloos bleef lopen en een ring had om de duiktijd bij te houden. In 1970 kwam daar de Triplock kroon bij om nagenoeg te garanderen dat er nooit water bij het uurwerk kan komen.
Cousteau en andere professionals droegen het voornamelijk om z’n functionaliteit, maar pas nadat Bond en legendarische Hollywoodsterren als Robert Redford en Steve McQueen ermee liepen, werd het model populair bij het grote publiek. Horlogeverzamelaars leggen nog steeds grof geld neer voor zeldzame modellen en de wijzerplaat is de meest gekopieerde ooit. Kijk maar om je heen. De door de Submariner-geïnspireerde modellen zijn dan ook eindeloos.
Geef die andere merken eens ongelijk, want wie wil niet één van de meest populaire en begerenswaardige horloges benaderen? Het is voor velen de belichaming van een ‘mooi horloge’. Een horloge dat zelfs de grootste leek zal herkennen. En met een reden. Vaak worden benamingen als legendarisch en iconisch te pas en te onpas gebruikt. Het is makkelijk om te zeggen dat Rolex er weer makkelijk vanaf komt met een paar kleine veranderingen. Eén maar, als je een icoon aanpast, dan is elke verandering een big deal. En ook nu.