WATCHING MAGAZINE Nummer 2 // 2024
Nummer 3 verschijnt in september 2024

Artikelen

Image

Altijd een stap voor op de rest

Tekst Jorrit Niels Foto's Seiko, S. Tsuchiya (Unsplash)

Seiko werd opgericht in 1881, maar viert in 2024 het 100-jarig jubileum. Hoe dat zit? Het gaat om de Seiko-naam zelf. In 1924 werd ‘Seiko’ voor het eerst gebruikt op een polshorloge en werd het de geregistreerde naam van het merk. Voordien had het bedrijf namen als Seikosha en K. Hattori & Co. Een jaar waarin Seiko heel wat nieuws voor ons heeft. We geven je een eerste overzicht.

De horloges die je op deze pagina’s ziet, zijn een indicatie van wat we van dit eeuwfeest kunnen verwachten. Namelijk een mix van vintage heruitgaven naast de vertrouwde aanpak van het merk om oude ontwerpen te ‘herinterpreteren’ in een meer eigentijdse vorm.
De Seiko Brand 100th Anniversary Kintaro Hattori Limited Edition (ofwel SPB441) was het eerste horloge dat werd uitgebracht. Gebaseerd op een model uit 1924 die voor het eerst de naam Seiko droeg. Uiteraard zijn diverse elementen modern, zoals materialen en het gebruik van saffierglas, maar het origineel had ook een geëmailleerde wijzerplaat. De nadruk bij deze release ligt op de merknaam. Het is een coole bijkomstigheid dat je het originele woordmerk, dat in 1924 werd gebruikt, hier exact terugziet.
Met een diameter van slechts 35mm is hij ook geproportioneerd zoals het origineel zou zijn geweest. Dat is misschien klein, zelfs met de huidige trend naar kleinere horlogematen, maar het gebolde profiel met een dikte van 12.3mm en de leren band zorgen ervoor dat hij groter ‘draagt’ dan hij is. Je ziet ‘m op de volgende pagina.
Een detail waarin het nieuwe model is bijgewerkt, zijn de lugs. Seiko heeft het ontwerp mooi geherinterpreteerd met scharnierende lugs die ervoor moeten zorgen dat het horloge nog comfortabeler draagt. Een dergelijk ontwerp vind je niet terug op veel huidige Seiko-horloges, maar het was ook te zien op de SPB359 van vorig jaar, ter ere van het allereerste polshorloge van het merk (en van het land) uit 1913: de Laurel.


‘In 1924 begon een geschiedenis die nog steeds wordt gekenmerkt door innovatie’


SEIKOSHA


Als we teruggaan naar het begin van het woord ‘Seiko’ op de wijzerplaat, moeten we naar 1924. De geboorte van een bijzondere geschiedenis. De ontwikkeling van dit horloge had aanvankelijk niet de beste start. Op 1 september 1923, om 11:58 uur lokale tijd, werd het Japanse hoofdeiland Honshu getroffen door een hevige aardbeving. De daaropvolgende branden veroorzaakten een grote ravage. Ook de Seikosha-fabriek werd verwoest. De oprichter, Kintaro Hattori, toonde in deze situatie grote moed, vooruitziendheid en doorzettingsvermogen. Om zijn grote waardering voor zijn klanten uit te drukken, voorzag hij ze van gratis vervangingen voor hun horloges die bij de brand in zijn bedrijfsgebouw waren vernield.
En tegen alle verwachtingen in bracht hij in 1924 zijn eerste polshorloge uit, met de naam ‘Seiko’ op de wijzerplaat. In overeenstemming met Hattori’s bedrijfsfilosofie om ‘de anderen altijd een stap voor te zijn’, begon hiermee een bedrijfsgeschiedenis die nog steeds wordt gekenmerkt door innovatie. Ter herinnering aan dit tijdperk is dus de SPB441 geïntroduceerd. De wijzerplaat is zelfs geheel in de traditie van Japans vakmanschap gemaakt. Meester Mitsuru Yokosawa en zijn team maken het met een speciale emaille-laag die niet alleen de schoonheid en diepte van de wijzerplaat benadrukt, maar ook een betrouwbare, langdurige duurzaamheid garandeert.

COMPACTER ONTWERP


Een goed voorbeeld van Seiko’s geschiedenis in technologische ontwikkeling is het verhaal achter de ontwikkeling van Seiko’s duikhorloges. De reden dat Seiko toonaangevend werd in dit segment was een brief van een professionele duiker uit de prefectuur Hiroshima. Daarin beschreef hij het probleem dat geen van de horloges die hij gebruikte bestand was tegen de drukbelastingen onder de omstandigheden van saturatieduiken.

Het oplossen van dit probleem was destijds een grote technische uitdaging. Maar na jaren van onderzoek waren de Seiko-ingenieurs erin geslaagd een duikhorloge te ontwikkelen dat voldeed aan de zware eisen van professionele duikers op grote dieptes. Uiteindelijk was 1965 het geboortejaar van die serie duikhorloges, die nog steeds cruciaal zijn voor Seiko en de grote schare aan (duik)fans. Eerder dit jaar onthulde het Japanse merk de nieuwste generatie van hun Diver’s Modern Re-Interpretation-lijn (€1.400, SPB453). Deze nieuwe Prospex-duikers vervangen effectief wat in 2020 werd geïntroduceerd door de SPB143 en weet veel te behouden van wat dit horloge meteen een hit maakte.
De verhoudingen worden iets verfijnd en getuned. De collectie krijgt een verbeterde waterbestendigheid van 300 meter en wordt aangedreven door één van Seiko’s nieuwste uurwerken, kaliber 6R55, met een gangreserve van drie dagen – een primeur voor de Prospex-lijn.

Andere veranderingen zijn onder meer kortere lugs en een compacter ontwerp, met een nieuwe diameter van 40mm en een dikte van 13mm. Ter ere van het honderdjarig bestaan ​​van Seiko is er ook een 100th Anniversary Edition (€1.600, SPB455) met een goudkleurige vintage look en een extra bandje dat volledig is gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Met een karakteristiek Seiko-accent is de nieuwe band gemaakt met behulp van een traditionele Japanse vlechttechniek genaamd seichu, waarvan de rijke textuur en glans obijime nabootsen; het decoratieve koord dat een kimono-sjerp op zijn plaats houdt. Naast de unieke textuur is de band ook bijna vier keer zo sterk als ‘gewone’ stoffen Seiko-banden.


“De wijzerplaat dient als metafoor voor de volgende 100 jaar”


KIMONO


Een ander bijzonder model is een update voor de Presage-collectie. De Presage, gelanceerd in 2016, combineert Seiko’s expertise op het gebied van mechanische uurwerken met wijzerplaten die traditionele Japanse motieven oproepen, van rotstuinen tot kimonostof.
Tegelijkertijd met het 100-jarig merkjubileum is er het debuut van de Presage Classic Series, die nog een stap verder gaat door ‘te putten uit de kleuren, materialen en texturen van traditionele Japanse ambachten om de zachte kant van Japans design tot uitdrukking te brengen’.

De vijf 40mm horloges in de collectie worden aangedreven door automatische uurwerken met een gangreserve van 72 uur en zijn voorzien van rijk gestructureerde wijzerplaten in twee configuraties.
De wijzerplaten van de modellen met drie wijzers en datum (€1.050; SPB463, SPB465, SPB467) zijn geïnspireerd op zijden stof, terwijl de twee modellen met ‘open hart’ (€1.230; SPB469, SPB471) bedoeld zijn om de textuur van ruwe zijden draden op te roepen.
Als verdere knipoog naar de Japanse traditie zijn de kleuren die voor deze wijzerplaten zijn gekozen onder meer shiro-iro, de kleur van ongebleekte natuurlijke stof. Sensaicha, een donker bruingroen dat in de mode was tijdens de Edo-periode. Araigaki, een zalmkleurige, bleke persimmon-tint. En sumi-iro, een grijsachtig zwart dat oorspronkelijk werd gebruikt in kleding gedragen door monniken.

RIJZENDE DRAAK


Na het succes van de herlancering van de King Seiko-collectie in 2022, geeft het merk hier een vervolg aan met een nieuw model, gebaseerd op de geschiedenisboeken. Hier zie je een nieuwe serie, geïnspireerd op een vintage ontwerp uit 1969.
De kastvorm is gebaseerd op de King Seiko 45KCM uit 1969, waarvan het karakteristieke silhouet het ontwerp inspireerde van andere King Seiko-creaties die volgden. De horloges zijn voorzien van een nieuwe band met een spiegelpolijste én geborstelde afwerking om een ​​bijzondere schittering te bereiken als het licht erop valt.
Aan boord vind je het slanke kaliber 6L35 dat de nieuwe creaties aandrijft (€3.200), wat ervoor zorgt dat de kastdikte beperkt blijft tot een comfortabele 9.9mm. De nieuwe serie is er met een zilveren, paarse en groene wijzerplaat. De zilveren wijzerplaat heeft een structuur die doet denken aan het moderne stadsbeeld van Tokio, waar de King Seiko-collectie in 1961 werd geboren.
De paarse wijzerplaat is gemaakt naar het beeld van een traditionele Japanse kleur die bekend staat als ‘Edo-paars’ en die werd gekoesterd tijdens de Edo-periode. De groene wijzerplaat heeft een gradatie die het natuurlijke groen weergeeft dat je in de Japanse hoofdstad vindt.

Ter ere van het jubileum is er nog een vierde versie met een lichtblauwe wijzerplaat (SJE115, €3.200) met een getextureerd patroon die het idee van de schubben van een rijzende draak moet oproepen. Het horloge heeft dezelfde specificaties als de eerdere drie horloges die deel uitmaken van de King Seiko-collectie, maar dient met zijn wijzerplaat als metafoor voor de voortgang van het merk Seiko naar de volgende 100 jaar. Gelimiteerd tot 700 stuks.

Sinds het begin van Seiko in 1881 is het bedrijf blijven innoveren in lijn met de filosofie van de oprichter. In 1924 introduceerde het bedrijf het eerste polshorloge met ‘Seiko’ op de wijzerplaat, wat het begin van het merk betekende. Met de jubileummodellen voor de 100ste verjaardag van het merk, onderstreept het Japanse bedrijf duidelijk z’n claim om zijn bedrijfstraditie ten dienste te blijven stellen van innovaties in de horlogemakerij. Het is niet voor niets dat het credo van oprichter Kintaro Hattori was om ‘de anderen altijd een stap voor te zijn’. |