WATCHING MAGAZINE Nummer 3 // 2023
Nummer 4 verschijnt in december 2023

Artikelen

Image

De Kracht van 5

Tekst Jorrit Niels Foto's Carl F. Bucherer

135 Jaar Carl F. Bucherer

Dit jaar markeert het 135-jarig bestaan van Carl F. Bucherer. Het horlogemerk uit Luzern viert dit met een capsule collectie. Eén die verder gaat dan enkel een speciale collectie om een jubileum te vieren, maar één die laat zien wat de toekomst brengt.


2023 betekent een nieuw tijdperk voor Carl F. Bucherer


Over de speciale collectie later meer. Voor de cover kozen we echter een model die een speciale plek bij ons heeft, zeker sinds het merk weer verkrijgbaar is in Nederland. Een toegankelijk model, die de peripheral technologie biedt voor een goede prijs.
De Manero Peripheral BigDate (€9.100), uitgerust met een stalen kast van 41.6mm en een in-house automatisch uurwerk. Een horloge dat de gangreserve aangeeft, met de dag van de week en een grote datum.

De transparante achterzijde van saffier laat het CFB A2011-caliber zien. Een eigen ­ontwikkeld uurwerk, met de peripheral rotor. Deze Manero Peripheral BigDate wordt ­aangeboden in twee verschillende uitvoeringen. De ene heeft een lichtblauwe wijzerplaat (onze favoriet) uitgerust met een ­contrasterende kleine seconde op ‘zes uur’ en een beige gangreserve-indicator op ‘drie uur’. Evenals een groot datumvenster op ‘tien uur’ en dagen van de week in dezelfde kleur.

De andere heeft een donkergrijze wijzerplaat met een contrasterende olijfgroene kleine secondewijzer en gangreserve-indicator, evenals een groot datumvenster en dagen van de week in dezelfde kleur. Wat wordt beschermd door een gewelfd saffierglas met aan beide zijden een antireflectie-behandeling.

Peripheral Rotor

Maar wat is nu precies die peripheral rotor? Een beknopte uitleg: Traditionele automatische opwindmechanismen gebruiken een centrale rotor die rond een draaipunt in het midden van het uurwerk draait. De peripheral rotor daarentegen is er één die het uurwerk omringt en rond de rand van het horloge draait.
Onlangs gemaakt in wolfraam, volledig geïntegreerd, waardoor een dun en gestroomlijnd profiel ontstaat. De rotor heeft de vorm van een ring en is gemonteerd op kleine kogellagers waardoor hij soepel en efficiënt kan draaien. Bovendien zorgt de rotor voor een vrijer zicht op het uurwerk, zoals je ziet op de foto van de openingspagina.
Een horloge dat is gebaseerd op de kenmerken die Carl F. Bucherer vandaag de dag definiëren: een lange geschiedenis, een trots erfgoed, met een geavanceerde productie en natuurlijk de innovatie die het merk heeft gevestigd als leider in de peripheral technologie.

135 Jaar

Met de speciale editie voor het 135 -jarig jubileum wil Carl F. Bucherer (CFB) ook een nieuwe richting voor het merk onderstrepen. De zwarte capsule collectie bestaat uit vijf nieuwe interpretaties.
Ze willen zichzelf hiermee ook herpositioneren. Vers en eigentijds – dit zou de nieuwe ontwerptaal moeten zijn voor toekomstige horloges. Het resultaat is een capsule collectie op basis van oude tradities die een krachtige verklaring geeft voor een moderne look.


De capsule collectie bestaat uit vijf nieuwe interpretaties van populaire modellen


Dat nieuwe tijdperk wordt getoond aan de hand van vijf horloges op basis van de meest populaire modellen van het huis. Alle versies zijn gesmeed in koolstof of staal met een zwarte DLC-coating, wat hen niet alleen een krachtigere en modernere look geeft, maar ook een grotere duurzaamheid en krasbestendigheid.
Het kwintet bestaat uit zowel de Manero BigDate, evenals complexere horloges van het merk met tourbillon of eeuwigdurende kalender.
Voor de meeste fans van het merk zal de Manero Tourbillon Double Peripheral Black (€54.000), beperkt tot 30 exemplaren, het vlaggenschip zijn. In de gesmede koolstofvezel behuizing met een titanium container, bevindt zich de CFB T3000 met een zwevende perifere tourbillon.

CFB’s Chief Technology Officer Samir Merdanovic wijst erop dat, hoewel modern, de horloges ook nog steeds een band hebben met de visie van de oprichter: “We hebben de CFB-capsule collectie voor mensen die niet alleen een ondernemersgeest hebben, maar ook die het bijzonder waarderen om de tijd anders te verkennen. Onze positionering stelt ons in staat om te voldoen aan de behoeften en verlangens van de moderne consument over de hele wereld. Daarom onthouden we ons vanaf nu om horloges te lanceren voor mannen of vrouwen in een specifieke leeftijdscategorie. We focussen ons liever op het lanceren van horloges die een bepaalde tijdgeest vangen en een cool design, innovatie en ambacht laten zien.”


Carl F. Bucherer: Capsule Collection


Monochrome Noir

De monochrome collectie van vijf horloges gaat verder met de Manero Peripheral Perpetual Calendar (€33.000). Het stealthy model met 41mm koolstofvezel kast is gelimiteerd tot 88 stuks. Op ‘zes uur’ vind je een maanfase gemaakt van twee witgouden handgravures met een schijf van aventurijn.

De laatste gelimiteerde editie is de Manero Peripheral BigDate (€21.000). Het model dat je ziet op de huidige cover, maar dan met een koolstofvezel kast en gelimiteerd tot 188 stuks. De diamantvormige uurmarkeringen en de pijlvormige uur- en minuten wijzers zijn rhodium-verguld. Het horloge wordt aangedreven door het in-house automatische CFB A2011 kaliber vervaardigd met een gang­reserve van 55 uur. De hybride rubberen band heeft een ‘geborstelde’ textuur.
De laatste twee horloges zijn ongelimiteerd en komen op een rubberen band. De eerste is de Heritage BiCompax Annual (€8.100) met een 41mm stalen DLC-gecoate kast. Deze heeft naast de chrono een maandvenster op ‘half vijf’ en een groot datumvenster op ‘twaalf uur’.

De Manero Flyback heeft een stalen DLC-gecoate kast, maar is iets groter uitgevallen met 43mm. Een diepe matzwarte wijzerplaat laat de flyback chronograaf zien. Eén van CFB’s meest populaire modellen, aangedreven door het CFB 1970 caliber.


Geschiedenis: een last of een vorm van inspiratie?


Hommage

Voor sommigen is geschiedenis een last, maar het kan ook een vorm van inspiratie zijn om tot iets nieuws te komen. Een ­variatie op wat ‘was’, zonder direct de weg te bewandelen van de ‘re-issue’ of ‘hommage’.

Carl F. Bucherer doet dit op bijzondere wijze, zonder direct te ver af te stappen van de modellen die de laatste jaren zoveel indruk maakten. Het zijn evoluties die traditie om­armen, maar ook met een schuin oog naar het futuristische kijken. Genuanceerd, maar toch gedurfd. Laat maar zien wat de volgende stap in petto heeft. |