WATCHING MAGAZINE Nummer 1 // 2024
Nummer 2 verschijnt in juni 2024

Artikelen

Image

Vintage Vibes: Tudor introduceert de nieuwe Ranger

Tekst Jorrit Niels Foto's Roger Dubuis

Hamilton vernieuwt Frogman

Hamilton geeft ons een update van een klassieke duiker met de Khaki Navy Frogman Automatic. Een horloge dat in 1943 startte als gereedschap voor de kikvorsmannen van de Amerikaanse marine en in 1951 de civiele markt betrad. Maar noem het geen re-issue of een model met vintage look.
De nieuwe Frogman heeft volgens Hamilton-CEO Vivian Stauffer een ’lange en roemrijke geschiedenis,
maar absoluut met de looks en techniek van nu’.

Weinig merken kunnen zeggen dat ze zo’n diepe Amerikaanse band hebben als Hamilton. Dat het horlogemerk ooit begon als Amerikaans merk hoeven we de gemiddelde Watching-lezer dan ook niet uit te leggen.
Die band gaat terug tot 1914 toen ze zakhorloges leverden aan het Amerikaanse leger. Sindsdien werden ze een vaste waarde. In de Tweede Wereldoorlog leverde Hamilton ­horloges, timers en andere precisie-­instrumenten aan de strijdkrachten.
In 1942 stopte het merk zelfs alle productie voor consumentenproducten om te focussen op de enorme aantallen horloges die de troepen nodig hadden. Tussen 1942 en 1945 leverde Hamilton meer dan één miljoen ­horloges.


Tussen 1942 en 1945 leverde Hamilton meer dan één miljoen horloges aan het leger


THE FROGMEN

De Amerikaanse Marine behoorde tot de grootste klanten met de roep om 10.000 marine chronometers. Waar soms enkel de sterren gebruikt konden worden om te navigeren, hadden ze totale nauwkeurigheid nodig. Zelfs een fout van een minuut kon ­leiden tot een foutief positierapport van enkele kilometers.
Het militaire erfgoed van het merk vind je in drie van de zeven collecties in de Hamilton-familie. Namelijk de Khaki Aviation, Khaki Field en Khaki Navy. De nieuwe Khaki Navi Frogman Automatic ontstond in 1943.

Hamilton maakte duikhorloges met een ongewone kroonbeschermer voor de Naval Combat Demolition Units (NCDU) die mijnen ‘opruimden’. Deze voorlopers van de Navy SEAL’s werden frogmen genoemd. Het eerste civiele model maakte zijn debuut in de film The Frogmen uit 1951, met Hollywood-legendes als Robert Wagner, Richard Widmark en Dana Andrews. Ook toen waren Hamiltons al vaak in film te zien, en dat is alleen maar meer geworden. Onlangs nog met Interstellar en Tenet. Iets dat ze vorig jaar zelfs hebben uitgebreid naar de game-industrie. De Khaki Field Titanium was te zien om de pols van één de karakters in de actiegame Far Cry 6.

Tips van de expert

In 2016 haalde Hamilton de vintage duiker weer uit de archieven en introduceerde de eerste moderne Frogman. Zes jaar later is hier de nieuwe Khaki Navy Frogman met een geüpdatete look en een waterbestendigheid van 300 meter.
Volgens Hamilton-CEO Vivian Stauffer zijn de veranderingen groots in bescheidenheid: “De unidirectionele lunette is aangepast en aangevuld met een matzwarte kleur, verhoogde cijfers en minder wijd uit elkaar geplaatste inkepingen om de lunette dan zijn voorganger.”
Ook is de kroonbeschermer nu beter beschermd en is er een bolling op de kast bij ‘negen’ uur geplaatst. Naar de wens van freediver en Hamilton-ambassadeur Pierre Frolla. Stauffer: “We werken al erg lang samen met Pierre, net zoals we trouw zijn aan al onze ambassadeurs. We zijn niet zo van het ‘hoppen’. Als we een ambassadeur vinden die voor onze waarden staat, dan gaan we voor een lange termijn samenwerking. Dat gezegd hebbende, Pierre tipte ons om de kast meer gebalanceerd te maken. Met de kroonbeschermer aan de ene kant heb je ook een uitstulping aan de andere zijde. Pierre wilde dat, want met het omkleden legde hij z’n ­horloge op z’n kant en hij vond het zonde dat de kast daarmee soms beschadigde. Dus hebben we gezorgd dat de kast op ‘negen uur’ even wat meer naar buiten loopt voor een goede balans.”
Daarnaast hielp Pierre ook met het gebruik van Super-LumiNova en de kleur van de wijzers, om de leesbaarheid op diepte hoog te houden. “Het zijn kleine, maar belangrijke aanpassingen,” vertelt Stauffer. “We proberen om elke ambassadeur, die een technische kennis heeft van zijn specialisme, mee te laten denken over onze horloges. Want waarom zou je een wereldrecord­houder freediver (80 meter diep red.) niet laten ­meedenken om je horloge legitiemer te maken!”
De nieuwe iteratie ruilt ook de titanium kast in voor een roestvrijstalen kast, laat het datumvenster voor wat het is en de cijfers op de ‘drie’, ‘zes’ en ‘negen uur’ zijn nu uniforme indexen. Met uitzondering van de 12 op ‘twaalf uur’.

Tactische Look

Een andere knik naar de oceaan is de gegolfde tactische rubberen band, die wordt geleverd in zwarte en khaki kleuren (een roestvrijstalen armband met drie schakels is ook beschikbaar). Samen met de standaard Navy Frogman-wijzerplaat in zwart met een korrelige structuur met witte verlichte cijfers en een zwarte lunette-inzet of een roestvrijstalen.
Er is ook een stealth-versie die bijna volledig is verduisterd, met een kast en lunette bedekt met PVD-coating. Het uurwerk van de nieuwe Frogman is de H-10 automaat met een tikgetal van 21.600 en een zeer bruikbare gangreserve van 80 uur. Ook wel bekend als Swatch Group’s krachtige werkpaard de Powermatic, geïntroduceerd in 2011 als de 2824-2. Zoals meer uurwerken die onderdeel uitmaken van de Swatch Group, heeft de nieuwe Hamilton een anti-magnetische Nivachron balansveer van titanium.
Stauffer: “Heel veel horloges zijn tegenwoordig re-issues of heel erg gebaseerd op de modellen van decennia terug. Voor ons is het belangrijk dat we de lange en roemrijke geschiedenis niet uit het oog verliezen, maar de horloges moeten absoluut de looks en techniek van nu hebben.”

Jubileumjaar

Dat is gelukt met de nieuwe Frogman. Het behoudt de charme en romantiek van een duikhorloge, zonder te ogen als een ‘technisch instrument’. De diameter van 46mm is groot voor deze tijd, maar het geeft het horloge meer ‘presence’ en betere bescherming met de nieuwe kroonbeschermer. Voor een prijs die je veel horloge geeft voor een relatief betaalbare prijs.
Stauffer heeft daarom ook vertrouwen in het succes van de nieuwe duiker. Überhaupt is Hamilton sterk uit de pandemie gekomen. “Hamilton doet het ongeveer 20 tot 25 procent beter dan de rest in ons prijssegment. Dit komt omdat we niet afhankelijk zijn van één specifieke markt. Dat hielp ons veel tijdens het hoogtepunt van de pandemie.”
Daarnaast noemt Stauffer e-commerce als tweede reden. In 2012 had Hamilton al een e-commerce aanwezigheid in de VS. Voor de pandemie waren er platformen voor acht landen, een proces dat de pandemie heeft geaccelereerd. “Onze top vijf verkooppunten zijn digitaal, maar nu de wereld meer en meer opengaat en hopelijk open blijft, zijn onze fysieke verkoopkanalen zeer van belang. Ik zie meer uitdagingen als het gaat om de bevoorradingsketen, maar dan hebben wij weer het voordeel dat we deel uitmaken van een grote groep (Swatch Group red.). Ik zie vooral kansen. Zo zou ik graag een grotere aanwezigheid hebben in China. We openen binnenkort in Australië en qua e-commerce is Nederland sinds deze maand actief als webshop. Een belangrijk jaar voor Hamilton, al was het maar vanwege ons 130ste jubileumjaar. We zijn nog maar een tiener in de industrie, maar toch iets om trots om te zijn. Dat vieren we met een hoop nieuwe modellen, waaronder de Frogman. Dus stay tuned.” |

Hamilton Khaki Navy ­Frogman Automatic



Kast: 46mm
Dikte: 13,58mm
Materiaal: Staal
Uurwerk: H-10
Wijzerplaat: Matzwart
Gangreserve: 80 uur
Waterbestendigheid: 300 meter (30 bar)
Band: Rubber of staal
Prijs: €1.175


Q & A met Pierre Frolla

Freediver Pierre Frolla is drievoudig wereldrecordhouder in Free Immersion (record op -80 meter) en al ruim 15 jaar ambassadeur van Hamilton en serieus gebruiker van de Hamilton Khaki Navy Frogman. Ook bracht hij eind vorig jaar het fotoboek Océans: face á face uit, waarvoor hij samen met mededuiker Greg Lecoeur de wereld rondtrok om de meest bijzondere dieren op de foto te zetten. Dit voor een groter besef om onze oceanen te respecteren. Een korte Q&A met de inspirerende Monegask.

Je bent al vele jaren Hamilton-ambassadeur. Wat houdt je trouw aan het merk?
“Het is de geest die ze naar elk project en elk horloge brengen. Het is dezelfde geest die ik in mij heb – om te blijven verbeteren. Ook zijn ze trouw aan hun ambassadeurs, wat een goed gevoel geeft. Ze zijn niet zo van het smaakje van de dag.”

Wat betekent de titel van wereldkampioen freediving vandaag de dag voor jou?
“Elke keer dat ik een record brak, was het een enorme prestatie, een viering van de intense fysieke en mentale training die ik heb voltooid om daar te komen. Je moet de volledige controle hebben over je adem, je lichaam en je geest. Die discipline stelde me in staat om grootsheid te bereiken en is nu wat ik mijn studenten leer. Niet alleen voor wat betreft het duiken, maar ook in het leven.”

Wat doe je naast freediving-les?
“Als directeur van de Sea Academy coördineer en geef ik cursussen in duiken, freediving, waterredding en civiele redding. Speciaal voor onze jongere studenten ­houden we ook pre-duikworkshops waar ze het belang van nederigheid, broederschap, eer en moed leren. Precies de kwaliteiten die erg van pas komen tijdens duiken, maar ook in je dagelijkse leven. Ik vind het belangrijk om ze de juiste tools te geven om hun eigen dromen na te jagen.”


‘We eren de geschiedenis, maar absoluut met de looks en techniek van nu’


Wat inspireert je om elke dag te blijven ­trainen en duiken?
“Grenzen verleggen is altijd essentieel voor mij geweest. Het is gewoon zoals ik ben, het zit in mijn DNA. Ik stel altijd nieuwe doelen voor mezelf, want misschien kun je niet altijd ‘de’ beste zijn, maar je kunt wel je beste ‘zelf’ zijn. Ik heb zelfs een hekel aan slapen, want dat betekent dat ik tijd verlies. Ik wil wakker zijn, in elk moment aanwezig zijn. Ik wil elke seconde ervaren, want in het leven is tijd echt kostbaar.”

Eén van je recente projecten is het fotoboek Océans: face à face. Kun je ons er iets over vertellen?
“Het vastleggen van de afbeeldingen voor het boek met mijn vriend Greg Lecoeur was een ongelooflijke ervaring. Het is zo belangrijk voor ons om het milieu te respecteren en voor mij komt dat respect voort uit het ontmoeten van dieren, face to face, zoals het boek heet. We hebben de hele wereld rondgereisd om manieren te vinden om de verbinding tussen de natuur en de mens te laten zien.”