WATCHING MAGAZINE Nummer 2 // 2024
Nummer 3 verschijnt in september 2024

Artikelen

Image

New Wave: BREGUET FINETUNED MARINE COLLECTIE

Tekst Jorrit Niels & Bernard Werk Foto's Breguet, Rijksmuseum

Breguet eert dit jaar het 220-jarig bestaan van de tourbillon, uitgevonden in 1801 door Abraham-Louis Breguet. Breguet creëerde in zijn tijd 40 tourbillons. Er worden er twaalf bewaard in musea, er zijn er vijftien in privébezit en nog eens twee recent verkocht op veilingen. Maar er is meer. Zo heeft het Zwitserse merk de Marine-collectie uitgebreid, geïnspireerd door de maritieme klokken van weleer. Watching toog naar Parijs voor een hernieuwde kennismaking.

De uitbreiding van de Marine-collectie blijft trouw aan waarvoor een horloge moet staan volgens Breguet. Namelijk, één die de ‘geest moet symboliseren van avontuur en verovering’. Geïnspireerd op stukken van weleer die werden gebruikt als wetenschappelijke instrumenten.
De nieuwe Marine-collectie is dan ook geïnspireerd op de oorsprong van het merk en het horloge op zich.

In een tijd waar een uurwerk de tijd kon aanduiden, maar ook dienst kon doen als een wetenschappelijk instrument. Voor wat betreft die laatst was één van die disciplines de zeevaart. In deze geest werd in 2017 de eerste collectie van de nieuwe Breguet Marine horloges gelanceerd. Een mix van een moderne kastvorm en duidelijke klassieke invloeden. Zoals Romeinse cijfers voor de uren en Breguet ‘pomme évidée’-wijzers. Perfect voor gemakkelijk zicht, zelfs onder water. Nu keren deze modellen terug in een aantal nieuwe uitgaven
voor 2021.

Napoleon

In Parijs ontmoeten we Emmanuel Breguet. Een directe afstammeling van Abraham-Louis Breguet, die door velen wordt beschouwd als de belangrijkste horlogemaker aller tijden en in 1775 de gelijknamige fabriek in Parijs oprichtte.
Emmanuel Breguet is de curator van de musea van het merk en vice-president van Montres Breguet als hoofd van het erfgoed. Zo houdt hij toezicht op de uitzonderlijke archieven die zijn opgeslagen in het Breguet Museum in Parijs, Place Vendôme, evenals de Breguet- musea in Zürich en Shanghai. Hij publiceerde diverse studies, waaronder in 1997 het boek Breguet, Watchmaker Since 1775: The Life and Legacy of Abraham-Louis Breguet (1747-1823).
Voordat we kijken naar de nieuwe stukken is het altijd goed om even het een en ander in historisch perspectief te zetten. Het levende geheugen van Breguet associeerde zijn achternaam eerst met een andere telg uit de familie. Breguet: “Het begon tijdens mijn studie in Parijs. Breguet is een zeer bekende naam in Frankrijk en wordt vooral geassocieerd met de luchtvaart. Mijn grootvader Louis Breguet was luchtvaartpionier, vliegtuigbouwer en één van de vier oprichters van Air France. Jarenlang associeerde ik de bekendheid van mijn naam met hem, zonder de generaties te ontdekken die de horlogemakerij vorm gaven. Pas toen ik door één van mijn professoren werd gepusht om meer over mijn familie te ontdekken, kwam ik in de privéarchieven van mijn familieleden terecht en ontdekte ik de connectie met Abraham-Louis Breguet en uurwerken.”
De band met het horlogemerk begon in 1993 toen Emmanuel zich voorstelde aan het merk en de rest is – zoals een goed cliché betaamt – geschiedenis. “Er waren destijds drie belangrijke punten: ik moest een boek schrijven over de geschiedenis van het merk, de historische erfenis van de fabriek beheren en optreden als merkambassadeur in het openbaar en naar klanten. Voor mij was dit het begin van een avontuur waar ik nu nog steeds middenin zit.”

Inmiddels heeft het legendarische merk nauwelijks meer geheimen voor Emmanuel Breguet, met een paar favoriete vondsten die hem raken. “Eén van de dingen die ik ontdekte was dat Breguet het eerste polshorloge maakte voor één van Napoleons zusters, Caroline Murat, en dat het volledig vergeten werd. Zoals bij veel uitvindingen kunnen ze worden vergeten of jarenlang onontdekt blijven. Abraham-Louis Breguet had het eerste polshorloge gemaakt voor de koningin van Napels en 10 jaar later maakte de zoon van Breguet vijf tot zes polshorloges. Het daadwerkelijke gebruik van het polshorloge werd pas een eeuw later vastgesteld. Het was heel belangrijk om te ontdekken dat Breguet het eerste polshorloge maakte. De andere uitvinding die ik ontdekte was dat de zoon van Breguet, Antoine-Louis Breguet, de opwindkroon uitvond in 1830. We hebben enkele documenten in het archief om dit te bewijzen. De zoon van Breguet patenteerde de uitvinding niet en 10-12 jaar later werd het gepatenteerd door iemand anders.”


‘HIERMEE LATEN WE ZIEN DAT WE KUNNEN INNOVEREN MET IETS MODERNS EN EEN VLEUGJE TRADITIE’


Maritiem

Naast elegante modellen was Abraham-Louis Breguet ook geïnteresseerd in de wetenschap. Koning Lodewijk XVIII liet Breguet dan ook in 1815 instrumenten produceren voor de Franse Koninklijke Marine. De nautische connectie ging verder in 1840 toen Breguet instrumenten ontwierp waarmee ontdekkingsreiziger Jules Dumont d’Urville richting Antarctica ging. Tot aan 1960 leverde Breguet chronometers aan de Franse marine.
Deze afkomst eerde het huis in 1990 met de eerste Marine-collectie. “In 2005 was de tweede generatie aan de beurt en in 2017 de derde, die wij inmiddels hebben aangevuld met een aantal mooie nieuwe stukken.
Altijd sportief ogend, maar natuurlijk ook met een groot hart voor mechanische verfijndheid.”
Als de Breguet-telg van de zevende generatie zijn blik op de Marinecollectie richt, springt de Marine Équation Marchante 5887 eruit voor hem. “Deze is belangrijk omdat we hier laten zien dat we kunnen innoveren en iets moderns kunnen creëren met een vleugje traditie. Het is een sportief horloge en toch zeer elegant. Het is niet zo traditioneel als onze klassieke lijn, maar een horloge dat het begin betekent van veel veranderingen in de Marine-familie. We zijn begonnen met een haute horlogerie stuk en zijn verdergegaan met onder meer een chronograaf, een drie-hands en een wekker. Die 5887 was het begin van iets moderns.”


Breguet Marine 5517

Kast: 40mm
Dikte: 11,5mm
Materiaal: 18-karaats roségoud of titanium
Uurwerk: 777A (179 onderdelen)
Wijzerplaat: Leigrijs in goud (geguillocheerd) of sunburst blauwe wijzerplaat in goud
Gangreserve: 55 uur
Waterbestendigheid: 100 meter (10 bar)
Band: Leder, rubber of roségoud
Prijs: €17.000 (titanium, vanaf), €28.100 (roségoud, vanaf)


Breguet Marine Chronograph 5527

Kast: 42,3mm
Dikte: 13,85mm
Materiaal: 18-karaats roségoud of titanium
Uurwerk: 582QA (346 onderdelen)
Wijzerplaat: Leigrijs in goud (geguillocheerd) of sunburst blauwe wijzerplaat in goud
Gangreserve:48 uur
Waterbestendigheid: 100 meter (10 bar)
Band: Leder, rubber of roségoud
Prijs: €21.100 (titanium, vanaf), €33.200 (roségoud, vanaf)


Breguet Marine Alarm Musical 5547

Kast: 40mm
Dikte: 13,05mm
Materiaal: 18-karaats roségoud of titanium
Uurwerk: 519F/1 (376 onderdelen)
Wijzerplaat: Leigrijs in goud (geguillocheerd) of sunburst blauwe wijzerplaat in goud
Gangreserve: 45 uur
Waterbestendigheid: 50 meter (5 bar)
Band: Leder, rubber of roségoud
Prijs: €28.100 (titanium, vanaf), €39.100 (roségoud, vanaf)