WATCHING MAGAZINE Nummer 2 // 2024
Nummer 3 verschijnt in september 2024

Artikelen

Image

Geoffroy Lefebvre over de Clifton Baumatic

Tekst Jorrit Nielsen en Bernard Werk Foto's Baume & Mercier

Baume & Mercier 2.0: Een stap naar de toekomst met de Baumatic

Vorig jaar was één van de belangrijkste jaren in het bestaan van Baume & Mercier. Ze introduceerden de goed ontvangen Clifton Baumatic, met daarin hun eerste in-house uurwerk. Dit jaar gaat het Zwitserse merk een stap verder. Het uurwerk van de Baumatic werd aangepast en is er nu zelfs met een eeuwigdurende kalender. Wat de Baumatic betekent en gáát betekenen voor Baume & Mercier? We bespreken het met CEO Geoffroy Lefebvre.

 

Clifton Baumatic Perpetual Calendar

Horlogemerken zijn goed in het strijden voor de beste specificaties. Een nieuw, nóg dunner uurwerk. Een materiaal dat nóg krasbestendiger is dan die van vorige maand. En het uurwerk met de langste gangreserve. Baume & Mercier, de meest betaalbare optie in de Richemont Group – behalve spin-off Baume, maar dat is geen puur Zwitsers horloge te noemen – voegde zich vorig jaar ook in dat gevecht. En het kwam direct met nog meer indrukwekkende specificaties.
Het wordt allemaal gevat in de nieuwe Clifton Baumatic, met daarin hun eerste eigen uurwerk, de BM-12. Het is ontstaan uit een samenwerking tussen Baume & Mercier en ValFleurier Manufacture, Richemonts uurwerkmaker. De specificaties zijn indrukwekkend. Een gangreserve van 120 uur (vijf dagen), een COSC-waardige nauwkeurigheid van -4/+6 seconden per dag en een onderhoudsinterval van zeven jaar.
Dit interval is onder meer mogelijk door het gebruik van silicium in het uurwerk, wat weer minder oliën nodigt heeft, zorgt voor minder frictie in het uurwerk en dus minder onderhoud. De oliën die wel zijn gebruikt, zijn nauwkeurig uitgezocht en soms zelfs vervangen voor iets anders dan de gangbare opties. Eén daarvan is een olie die niet in de horloge-industrie wordt gebruikt, maar in de luchtvaart. Het silicium zorgt er ook voor dat de Baumatic veel beter is beschermd tegen magnetisme. Tot wel 1.500 Gauss. Meer dan 25 keer de normale weerstand die je krijgt bij een ‘normaal’ horloge.
Het was volgens Baume & Mercier CEO Geoffroy Lefebvre ook één van de meest voorkomende redenen waarom een horloge bij ze terugkwam. “De Baumatic is deels ontstaan door de feedback die wij kregen van klanten,” vertelt Lefebvre. “Ze wilden duurzamer, preciezer en een weerstand tegen magnetisme – dertig procent van de horloges die wij krijgen voor onderhoud heeft daar last van en dat aantal zal in de toekomst alleen maar toenemen door alle elektronische apparaten die wij gebruiken.” Het resulteert in indrukwekkende specificaties en een gestroomlijnde look die compleet meegaat met de huidige neo-vintage trend. Kleine details als een crosshair – die laat weten dat je met een COSC-gecertificeerd model te maken hebt – of de taps toelopende indexen en het licht gebolde glas maken de Clifton Baumatic af.
Het is een uitgelezen daily wearer met een diameter van 40 millimeter en een dikte van maar 10,3 millimeter. Het breekt geen records, maar het draagt comfortabel en voelt erg dun om de pols. Een indrukwekkend resultaat van Baume & Mercier, zeker als je kijkt naar de prijs die zo rond de € 2.500,- ligt.

Eeuwigdurende kalender

De Baumatic is nog maar een jaar oud, maar nu al kan van een succes worden gesproken. Het model heeft op een goede ontvangst van de pers mogen rekenen en de verkoopaantallen zijn hoopvol, vooral het COSC-model is volgens het Zwitserse merk erg succesvol. CEO Lefebvre omschrijft het geheim van het succes als volgt: “We proberen niet de beste kwaliteit, maar wel de juiste kwaliteit te vinden voor het horloge dat we maken. De kwaliteit en prestaties zijn bij de Baumatic overstegen. Dat is waar het merk voor mij ook voor zou moeten staan: ambacht, innovatie en stijl.”

Clifton Baumatic 5 Days

Tijdens de afgelopen Salon International de la Haute Horlogerie werd de volgende stap in de Baumatic-collectie aangekondigd. Drie nieuwe versies, overigens met een nog meer verfijnde versie van het uurwerk, dat nu de BM-13 heet. De eerste toevoeging is een 40 millimeter stalen versie met een blauwe wijzerplaat, een stalen of zwarte leren band en de keuze uit een model dat COSC-gecertificeerd is of niet. Een andere geslaagde toevoeging is een 39 millimeter Clifton Baumatic met een gesatineerde roségouden kast, een witte wijzerplaat en een COSC-certificering.
Het topstuk dit jaar is zonder twijfel de 42 millimeter grote Clifton Baumatic Perpetual Calendar. Je krijgt alle voordelen van het Baumatic manufactuur-uurwerk mét daarop een module voor de eeuwigdurende kalender, die je de maand, dag van de week, datum en een maanfase geeft. Voor 1 maart 2100 is ook geen enkele correctie nodig. En dat alles met 47 gram aan roségoud, een witte wijzerplaat en vier vensters voor alle complicaties. Met € 24.500,- niet zo betaalbaar als het gros van de Baume & Merciers, maar in zijn prijsklasse een aantrekkelijke propositie.

Hedendaagse stijl

Lefebvre is als kersverse CEO trots op de huidige positie van Baume & Mercier en alle goede reacties van critici. Begeeft het merk zich eindelijk naar wat rustiger vaarwater na een woelige periode en veel wisselingen van de wacht bij de Richemont Group? Lefebvre: “Het vaarwater is absoluut rustiger geworden. Er staat iets moois bij ons, dus ik heb het gevoel van wel. Maar weet je, de samenwerking met de Maisons in de groep was altijd goed. Belangrijker: de meeste van de merken binnen de groep hebben twee wereldoorlogen, drie economische crises en een quartzcrisis doorstaan. Dus dan moeten we ook wel bestand zijn tegen een paar wisselingen van de wacht, haha.”

BM-12

Hoe dan ook is het snel gegaan voor Lefebvre. Veel reizen, de Baumatic uitbreiden en wennen aan een nieuw merk. De Fransman koos voor een onorthodox begin van zijn tijd bij Baume & Mercier. “Ik heb ervoor gekozen om mijzelf in een kamer op te sluiten met 250 van onze historische horloges. Ik wilde weten wat het merk vroeger heeft gedaan en bereikt. Uurwerken van eind negentiende eeuw, een dameshorloge uit de jaren twintig, de Chronos uit de vijftiger jaren en de Tronosonic uit de jaren zeventig. Dat heeft mij enorm geholpen. Op het eind was mijn conclusie voor het merk: hedendaagse stijl. Bekijk een Baume & Mercier uit welke periode dan ook en het ontwerp en de stijl is spot-on voor dat jaartal. Dat is wat we hopelijk nu voortzetten met de Clifton Baumatic.”

Op de vraag of we dan ook iets van die 250 horloges gaan terugzien in de toekomst is Lefebvre duidelijk. “Zeer zeker, het is de bedoeling dat we ook ideeën opdoen uit het verleden. Dat is iets wat de liefhebber ook verwacht bij een horlogemerk dat al bijna 190 jaar oud is. Een rode lijn die loopt van 1830 tot vandaag.” Lefebvre voelt er dan ook niets voor om nieuwigheden te ontwerpen om maar iets nieuws te hebben. “Horlogemerken hebben er de laatste vijftien jaar een wedstrijd van gemaakt om zoveel mogelijk nieuwe horloges te ontwerpen. Altijd maar een nieuwe kastvorm, nieuwe wijzerplaat of kleur. Maar, slechts weinig merken zijn erin geslaagd om met compleet nieuwe dingen te komen. Bij Baume & Mercier en de prijsklasse waarin we opereren, wil men consistentie.”

De CEO omschrijft het met een auto-analogie. Baume & Mercier staat volgens hem ‘niet bekend om hun motoren en wat er onder de motorkap gebeurt. Maar wel om het ontwerp van die mooie motorkap’. Daarentegen is een technisch element nu wel erg belangrijk voor ze in de vorm van de Baumatic. “Ik zie dat ook als een zeer belangrijk deel van onze toekomst als merk. We opereren in een veld met veel concurrentie, tussen de 1.000 en 4.000 euro. Natuurlijk hebben we uitschieters, zoals de nieuwe Perpetual Calendar, maar wel willen we onze focus houden op dat betaalbare segment. Consistent zijn, stijlvol, met erfgoed en daar ook een technische waarde aan toevoegen. Het duurde vijf jaar om Baumatic te maken met alle betrokkenen. Vijf drukke en spannende jaren later zijn we hier met een uurwerk dat kenners vijf jaar geleden niet bij ons voor mogelijk hadden gehouden.” De toevoeging van de perpetual calendar-module biedt hoop voor de toekomst. Een GMT of een annual calendar? Lefebvre onthoudt zich uiteraard van spoilers, maar die kans is er zeker. “De Baumatic heeft de potentie om op zichzelf te staan in de Clifton Baumatic-lijn. Kleine complicaties toevoegen, maar nooit te vervan onze kernwaarden afwijken. Geen prijzen die maal twee gaan of extravagante complicaties. Niet dat € 2.600,- niets is voor een horloge, maar in die prijsklasse is het horloge ongeëvenaard.”

Clifton Baumatic 5 Days Chronometer