WATCHING MAGAZINE Nummer 1 // 2024
Nummer 2 verschijnt in juni 2024

Artikelen

IWC pakt uit

75 jaar Portugieser

De Portugieser is voor IWC wat de Reverso is voor Jaeger-LeCoultre, de Nautilus voor Patek en de GMT-Master II voor Rolex – een icoon. In tegen-stelling tot die modellen echter, hoeft de Portugieser het niet te hebben van een ingenieuze kast, een aparte vormgeving of een functionele bezel. De Portugieser doet al 75 jaar wat een horloge doen moet: duidelijk de tijd aan-geven. En dat mag gevierd worden!

IWC_02

Perpetual Calendar D igitall Date – Month ‘ 75 th Anniversary

Het was in het jaar 1939 (voor de oplettende lezer: ja, inderdaad, dat is 76 jaar geleden!) dat de eerste Portugieser het levenslicht zag. De legende die het horloge omringt, is bekend. In de late jaren dertig van de vorige eeuw kwamen twee Portugese zakenmannen naar de International Watch Co. in Schaffhausen. Dat bedrijf – ook bekend als IWC – was in 1868 opgericht door de Amerikaan Floren-tine Ariosto Jones (uit Boston) en zijn zakelijk adviseur de Zwitser Heinrich Moser, om horloges te gaan maken met een duidelijke focus op moderne, Amerikaanse productiemethoden. Niet vanuit de Jura, zoals de meeste horlogemerken, maar ver daar vandaan, vanuit Schaffhausen, een dorpje in het noorden van het land, aan de oever van de Rijn.
De Portugese zakenlui wilden een polshorloge met de precisie van een marinechronometer. In die tijd kon een dergelijke precisie alleen worden verkregen door een volumineus kaliber dat voor zakhor-loges was bedoeld. De horlogemakers besloten dan ook om het zakhorloge kaliber 74 en later het kaliber 98, beide met de kroon gelukkig aan de rechterzijde, te gebruiken en deze in een polshorlo-gekast te plaatsen. Het eerste model ‘zakhorloge voor de pols’ ver-liet het atelier in 1939. Dit ‘grote horloge’ was zijn tijd ver vooruit; een eufemisme voor ‘het werd geen succes’. Niemand wilde met zo’n ‘klok’ om de pols gezien worden. Begin jaren tachtig waren er dan ook niet meer dan een paar honderd van het model geprodu-ceerd. Pas in 1993 maakte het horloge, dat nu als de Portugieser

Eerste Portugieser

foto_01

In 1993 vierde IWC Schaffhausen namelijk zijn 125e verjaardag en onder de naam ‘Portugieser’ maakte het bedrijf een limited special edition als eerbetoon aan het grote zakpolshorloge uit 1939. De jubileumuitgave had hetzelfde wijzerplaatdesign en het grote tra-ditionele zakhorlogeuurwerk. De grootte van het horloge, eerst zo ondergewaardeerd, was nu trendsettend voor de horlogewereld en inmiddels heeft elk merk een dergelijk groot model in de collectie. In de daaropvolgende jaren, bleef de Portugieserlijn verrassen met nieuwe complicaties, zoals de Minute Repeater uit 1995, het 7-daags kaliber 5000 in de Portugieser Automatic uit 2000 en de Portugieser Perpetual Calendar uit 2003 met zeven dagen gangre-serve. Het meest gecompliceerde model in de collectie tot nu toe is de Portugieser Sidérale Scafusia uit 2011 met complicaties als de gepatenteerde constant-force tourbillon, sidereal time en de tijden van zonsopkomst en -ondergang.

Nieuwe kalibers

De 75e verjaardag van de Portugieser werd dit jaar op de Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) gevierd met het ‘IWC Journey To The Stars’ Gala en natuurlijk een aantal jubileummodel-len. En omdat IWC steeds meer uurwerken in eigen huis ontwikkelt, staan er voor dit jaar ook drie nieuwe kaliberfamilies in de steigers. De eerste is kaliberserie 52000, die in de nieuwe Portugieser Annual Calendar, de Automatic, de Perpetual Calendar with Single Moon en de Perpetual Calendar with Double Moon zit. Daarna zul-len ook de 69000 en 42000 kaliberseries worden geproduceerd.

Hand-Wound Eight Days Edition ‘75th Anniversary’ Er zijn twee limited edition jubileummodellen. IWC brengt een nieu-we versie uit van de originele Portugieser uit 1939: de Portugieser Hand-Wound Eight Days Edition ‘75th Anniversary’. Het ontwerp van de handopwinder is bijna identiek aan dat van zijn voorvader, maar niet alleen uitgevoerd in het herkenbare zwartwit van dat eer-ste model, maar ook in één van de andere kleurstellingen die in die tijd verkrijgbaar waren: goudbruin op gebroken wit.
Een exemplaar van het originele horloge is in een privéverzameling bewaard gebleven en diende nu als inspiratie voor de ontwerpers van IWC. Het historische horloge had alle kenmerken van wat van-daag de dag karakteristiek is voor de Portugieser: Arabische cijfers, slanke ‘feuille’wijzers, een indexring in de vorm van een treinspoor en een kleine secondewijzer op 6 uur. Echter, de binnenste index-ring, de urenindexen en de Arabische cijfers waren prominenter aanwezig dan nu, maar wel in goudbruin met een zwarte rand. De nieuwe IW510206 in 18 karaat roodgoud met verzilverde wijzerplaat heeft het originele kleurschema overgenomen en ook het IWC-logo is in ‘oude’ stijl. Op de roestvrijstalen versie (IW510205) contraste-ren de lichtgroene elementen mooi met de matzwarte wijzerplaat. Nieuw op beide modellen is de datumdisplay op de subdial op 6 uur.

foto_02

Hand-Wound Eight Days Edition ‘75th Anniversary

De Hand-Wound Eight Days edition zal wekelijks moeten worden opgewonden, want IWC’s in-house 59215-kaliber uurwerk is een handopwinder met acht dagen gangreserve. Dit kan de bezitter van het horloge overigens op een bijzondere plek in de gaten houden. Want om de originele stijl van de wijzerplaat te behouden, is de gangreserveindicator op de achterzijde geplaatst. Overigens zou een gangreserve van negen dagen mogelijk zijn geweest, ware het niet dat een systeem ervoor zorgt dat het uurwerk na de eerste 192 uur blokkeert, oftewel precies na acht dagen. Het voordeel van het stilleggen van het uurwerk voordat alle spanning uit de veer is gebruikt, is dat voorkomen wordt dat er minder torsie in de balansveer ontstaat. Hierdoor is de precisie van het horloge op elk moment binnen de acht dagen op hetzelfde niveau. De Portugieser Eight Days jubileumeditie heeft verder een Glucydur balans in een beryllium legering die beweegt met 28.800 tikken per uur en een Breguet balansveer.
Er zullen 175 exemplaren van de Portugieser Hand-Wound Eight Days Edition ‘75th Anniversary’ worden gemaakt in 18 karaat rood-goud en 750 in roestvrijstaal. Beide modellen hebben een 43 millimeter brede kast en een alligatorband van de Italiaanse schoen-maker Santoni.

Perpetual Calendar Digital Date-Month Edition ‘75th Anniversary’

foto_03

Perpetual Calendar with a single moon

Het tweede model dat als jubileum-limited edition wordt uitge-bracht is de Portugieser Perpetual Calendar Digital Date-Month
‘75th Anniversary’ met een grote datum- en maanddisplay in cijfers. Dit model is gelimiteerd tot 25 in platina en 75 van elk van de rood-gouden edities, met een zwarte of zilverplated wijzerplaat.
In een 45 millimeter brede kast zijn meerdere complicaties geplaatst: een eeuwigdurende kalender (tot het jaar 2100), een grote datumdisplay, een schrikkeljaardisplay en een chronograaf met flyback functie. De tijd en de chronograaffuncties zijn analoog afleesbaar, de datum, maand en het schrikkeljaar in cijfers. Bin-nenin het horloge tikt het door IWC zelf gemaakte 89801 kaliber.

Bijzonder aan dit model is, dat wanneer de uren en minuten op de chronograafteller bij een timing worden stopgezet, het totaal zicht-baar blijft via de centrale secondewijzer. Een technische uitdaging, waaraan het IWC-team vier jaar werkte. Het chronograafkaliber 89361 met zijn dubbele Pelatton opwindsysteem werd aangepast en nu zijn vier pallen diagonaal gerangschikt op het palrad in twee sets van twee, waardoor de trek- en duwbewegingen van de rotor goed op de veerton worden overgebracht.
Het IWC-kaliber 89801 krijgt zijn energie via de zogenaamde quick-action switch. Elke nacht als de datum vooruit springt, tapt de schakelaar een beetje energie af, die hij opslaat en pas aan het eind van de maand of het jaar weer vrijgeeft. De jaarwisseling is het moment dat naast de datum en de maandschijf ook de schrik-keljaarschijf vooruit schuift. Speciaal voor de gelegenheid is het horloge uitgerust met een horlogeglas met gebogen zijkanten en een Santoni alligatorband.

Portugieser in 2015

foto_04

Portugieser Perpetual Ca -lendar ’Double Moon

Lukt het niet om één van de gelimiteerde jubileummodellen te bemachtigen? Niet getreurd, want er is voldoende ander Portugees werk verkrijgbaar dit jaar. Het jubileumjaar is namelijk reden om 2015 tot Portugieser-jaar uit te roepen, zoals IWC elk jaar tot een bepaald collectiejaar benoemt. De Portugieser-collectie is dit jaar dan ook bijzonder uitgebreid met de twee nieuwe jubileummodel-len, vier nieuwe modellen met het nieuwe 52000 kaliber en verbete-ringen aan bestaande modellen.
De collectie zal een overall upgrade krijgen door de nieuwe in-huis ontwikkelde 52000-kaliberserie, die niet alleen technisch interes-sant, maar ook visueel erg mooi is. “We hebben het ontwerp en de afwerking van de platines en bruggen behoorlijk verbeterd”, vertelt Christian Knoop, Creatief Directeur bij IWC Schaffhausen. “De kleinere afmeting van de gegraveerde, 18 karaat roodgouden rotor zorgt voor een beter zicht op de technologie en het uurwerk in de kast. Je kunt nu ook het verbeterde Pellaton opwindsysteem duidelijk zien met de bijna slijtvaste onderdelen in zwart en wit keramiek.” De gouden rotor en de geblauwde schroeven zijn voor horlogekenners een onmisbaar kenmerk van in-huis gemaakte uurwerken, net als de machinegedraaide decoratie, de Côtes de Genève strepen en de rode jewels, de synthetische robijnen waar de asjes in gedraaid worden.

Annual Calendar

foto_05

Annual Calendar

De nieuwe Portugieser Annual Calendar is het pronkstuk van de nieuwe 2015-collectie. Het is IWC’s eerste jaarkalender ooit en
de complicatie wordt aangedreven door het nieuwe IWC-kaliber 52850 dat twee veertonnen en een zevendaagse gangreserve heeft. Maand, datum en dag worden in drie aparte vensters weergege-ven rond 12 uur en het mooie is dat de datum in een schrikkeljaar gewoon met de kroon kan worden bijgesteld.
Met zijn volumineuze 44,2 millimeter kast, gegroefde lunette, klas-sieke ‘spoorrails’ die als minutenaanduiding dient en slanke wijzers, lijkt de Portugieser erg op het originele model uit 1939. De kleine seconde wijzerplaat zit nu echter niet op 6 uur, maar op 9 uur. De subdial op 3 uur geeft de gangreserve aan. De Amerikaanse notatie van de datum, met eerst de maand, dan de datum en dan de dag van de week, is een hommage aan IWC’s grondlegger F. A. Jones, die bijna 150 jaar na dato nog lang niet vergeten is…

 


DE PORTUGIESERCOLLECTIE 2015

NIEUW

 • Hand-Wound Eight Days Edition ‘75th Anniversary’ (Ref. 5102) – limited edition
 • Perpetual Calendar Digital Date-Month Edition ‘5th Anniversary’ (Ref. 3972) – limited edition

NIEUW MET KALIBER UIT 52000-SERIE

 • Annual Calendar (Ref. 5035) –eerste jaarkalender van IWC
 • Automatic (Ref. 5007)
 • Perpetual Calendar with a double moon (Ref. 5034)
 • Perpetual Calendar with a single moon (Ref. 5033)

  KLASSIEKERS

 • Yacht Club Chronograph (Ref. 3905) – kast verkleind van 45,4 naar 43,5 millimeter
 • Chronograph (Ref. 3714)
 • Tourbillon Mystère Rétrograde (Ref. 5046) – slanker uiterlijk dankzij gebogen glas en nieuw 51900 kaliber
 • Minute Repeater (Ref. 5449) – limited edition: 500 in platina en 500 in 18 karaat roodgoud
 • Grande Complication (Ref. 3776) – frissere wijzerplaat en nieuwe gravering op kastdeksel
 • Tourbillon Hand-Wound (Ref. 5463)