WATCHING MAGAZINE Nummer 1 // 2024
Nummer 2 verschijnt in juni 2024

Artikelen

Image

Een gecompliceerd stijlicoon door de jaren heen

Tekst Jette Vonk Foto's Jaeger- LeCoultre

Jaeger-LeCoultre viert 85 jaar Reverso

Zelden kwam een hoogbejaard horloge zo modieus en up to date voor de dag als de nu 85-jarige Reverso. Jaeger-LeCoultre pakte op de Salon International de la Haute Horlogerie dan ook groots uit voor dit prachtige jubileum van haar iconische superster met de omkeerbare kast. Teruggebracht naar drie lijnen zien we spectaculaire nieuwe Reversomodellen die dit jubeljaar onderstrepen. Watching sprak op de beurs met Jaeger-LeCoultre’s International Creative & Marketing Director Stéphane Belmont over het verleden, het heden en de toekomst van de Reverso.

coverartikel_foto_02

De allereerste Reverso uit 1931.

Een horloge met een eigen event, een glamourparty, het mag gezegd worden: Jaeger-LeCoultre pakte flink uit voor haar jarige lieveling, de Reverso. Zo’n achthonderd gasten kwamen het icoon feliciteren tijdens het grootse feest op de SIHH in Genève. Onder hen uiteraard de nodige beroemdheden en vrienden van het merk die eer kwamen betuigen aan de 85-jarige jubilaris. Acteur Clive Owen was één van hen: “We houden van de Reverso. Het is een stijlicoon en een prachtig design. Met 85 jaar geschiedenis is er één voor elke pols.” Een andere eregast was ontwerper Christian Louboutin, bekend van de hoge hakken met rode zolen, die speciaal voor dit jubileum een aantal modellen van een modieus uiterlijk voorzag. Maar de absolute hoogtepunten waren toch de Reverso Tribute Gyrotourbillon en de Tribute Calendar, twee topstukken die alle kennis en vakmanschap van het Grande Maison in zich verenigen.

Een rechthoekige geschiedenis

Stéphane Belmont, International Creative & Marketing Director van Jaeger-LeCoultre

Stéphane Belmont:‘Jaeger-LeCoultre zou niet bestaan zonder de Reverso’.

Volgens Stéphane Belmont, International Creative & Marketing Director van Jaeger-LeCoultre, begint de geschiedenis van de Reverso bij de oorsprong van het rechthoekig horloge: “Het recht-hoekige horloge ontstond toen horlogemakers voor het eerst een polshorloge ontwierpen. Het ronde zakhorloge was moeilijk te bevestigen aan een band, het was ook niet mooi door de positie van de grote kroon. Dus LeCoultre startte destijds al snel met de ontwikkeling van een horloge dat mooi integreerde met de band. De reden dat ronde horloges in de jaren veertig in zwang raakten, is vanwege de functies die eraan toegevoegd werden, zoals de kalender, maar ook het waterdicht maken van het horloge en het automatische uurwerk speelden een rol. Design maakte dus plaats voor functie. Het mooie is dat wij in onze huidige collectie deze functies hebben weten te integreren in de rechthoekige kast. Automatisch kaliber, waterdichtheid, tweede tijdzone, kalender, we hebben het allemaal in een rechthoekige kast verwezenlijkt. We combineren nu dus het beste van twee werelden. Zeker bepaalde functies zoals de Dual Timezone op de achterzijde maken het heel exclusief, dit is iets wat je niet vindt in een rond horloge.”
Rechthoekig dus, een vorm die dit model (op een uitstapje naar vierkant na) nooit meer verlaten heeft. “De Reverso is volgens mij nog steeds de perfecte vorm voor de pols. Het is geen saai tweedimensionaal horloge, het draait en beweegt, maar het succes is op meer gebaseerd dan het design alleen. De Reverso zou nooit zo succesvol zijn zonder de horlogemakerskunde van ons maison.”
Maar omgekeerd geldt hetzelfde. Volgens Belmont had Jaeger-LeCoultre nooit bestaan zonder de Reverso: “Toen de Reverso werd ontwikkeld, bestond alleen LeCoultre nog maar, we hadden al wel een samenwerking met Jaeger in Parijs. We werkten nog niet onder een specifieke merknaam, daarom zag je Reverso’s onder merk-namen als Jaeger, LeCoultre, Tiffany en Patek Philippe. Door het succes van de Reverso besloot LeCoultre een speciaal bedrijf op te zetten voor de Reverso, eerst nog onder een andere naam, maar in 1937 werd het Jaeger-LeCoultre. En zo heeft het succes van de Reverso geleid tot het merk Jaeger-LeCoultre.”
Een mooie geschiedenis, maar welk geheim gaat er nu schuil achter het grote en langdurige succes van de Reverso? Volgens Belmont zit het hem in de complexiteit: “De Reverso is een zeer gecompliceerd horloge dat er heel eenvoudig uitziet. Daarom wordt het ook niet gekopieerd, het is gewoon te gecompliceerd om met de Reverso te wedijveren. Bovendien heeft de Reverso het in zich om zichzelf steeds opnieuw uit te vinden en tegelijkertijd dezelfde uitstraling te behouden. Je kunt er heel veel creativiteit in kwijt, maar het blijft altijd de Reverso.”


 

coverartikel_foto_04REVERSO CLASSIC

Het grootste nieuws in de Reverso Classic-lijn is het automatische uurwerk dat het traditionele handopwinduurwerk vervangt dit jaar. Voor de rest is de Classic nog altijd dezelfde vertrouwde klassieker met zijn Art Deco details, stalen kast, Arabische cijfers en de mogelijkheid om de achterzijde te versieren met een gravure. De Classic komt in drie maten (small, medium en large) en is er voor zowel mannen als vrouwen.
De Classic Large Duo, in staal of roségoud met een zilver geguillocheerde wijzerplaat aan de voorzijde en een zwarte versie aan de achterkant, biedt een tweede tijdszone op de achterzijde van de kast, net als een dag- en nachtindicator. Op de achterzijde zien we ook de kleine rotor door een uitsparing in de wijzerplaat. Voor de dames is er nog de kleinere Classic Duetto, eveneens in staal of roségoud in de maten medium en small, met twee zijdes en de mogelijkheid het geheel op te luisteren met diamant.

Classic Small Duetto + Classic Large

Classic Small Duetto + Classic Large


Terug naar drie lijnen

Tot zover de geschiedenis, terug naar het hier en nu. Op de SIHH presen-teerde Jaeger-LeCoultre dit jaar drie basislijnen voor de Reverso: Classic, Tribute en One. Belmont legt uit waarom: “Het was tijd om ons opnieuw te focussen qua collectie. Alle Reverso’s zijn onze baby’s, dus we wilden er geen kwijt, maar we voelden dat minder meer zou zijn. Vandaar de Classic, eenvoudig te begrijpen, drie maten. En dan de Reverso One en de Tribute, dat is een speelveld waarin we meer vrijheid hebben om nieuwe modellen te bedenken. Je koopt een Reverso Classic omdat het een veilige en betrouwbare keuze is, de Reverso One is wat meer gepassioneerd, je houdt ervan of niet. Hierin proberen we telkens nieuwe ideeën toe te passen, je koopt het vanuit passie, niet omdat het een veilige keus is. De One gebruiken we om wat te spelen met kleur en complicaties zoals de maanfase die het design versterkt. In de Tributelijn richten we ons meer op de mannen met gecompliceerde uurwerken, zoals de Gyrotourbillon die helemaal nieuw is. Dat is ook passie.”
En met deze nieuwe koers vaart Jaeger-LeCoultre vol vertrouwen de toe-komst in: “Het idee voor de Reverso voor het negentigjarige jubileum is al klaar. Waarschijnlijk zal deze er tegen die tijd heel anders uitzien dan nu, maar er wordt al volop aan gewerkt.” En ook voor de tijd tot aan dat volgende jubileum zijn er plannen genoeg: “Ook voor de komende jaren willen we blijven spelen met de functies en de details van de Reverso, de kleuren, de maten en misschien ook wel met uurwerken uit het verleden. We denken bijvoorbeeld aan een achtdaagse gangreserve, of een mooie samenwerking met een automerk. We zoeken altijd naar een manier om te verrassen in de klassieke, elegante kast van de Reverso, aan beide zijdes. Alle ingrediënten zijn in ieder geval aanwezig.”


 

REVERSO ONE

Speciaal voor de dames is er de creatieve Reverso One-collectie in het leven geroepen. Bestaande uit de One Réédition, de One Cordonnet en de One Duetto Moon, is er voor elke smaak een exemplaar. De kleine, stalen Réédition is de little black dress onder de Reverso’s, geheel in het zwart en in een kleine maat. De stalen Cordonnet heeft een frivole, koordachtige, leren band en de Duetto Moon is uitgerust met een handopwinduurwerk dat een prachtige maanfase bedient in de stalen of roségouden kast.

One réédition – One Duetto Moon – One Cordonet

One réédition – One Duetto Moon – One Cordonet


REVERSO TRIBUTE COLLECTION

In de Tribute-collectie vinden we de grande complications van het Grande Maison en ook een wat meer gewaagde stijl. Chocoladebruin, rood of blauw zijn kleuren die ontleend zijn aan de modellen uit de jaren dertig. Het handopwind-uurwerk van de Tribute Duo, met een in staal uitgevoerde kast en blauwe wijzer-plaat, drijft de twee aparte zijdes aan, waarvan de ene een tweede tijdszone en dag- en nachtindicator aan-duidt. Bovendien is deze lijn uitgevoerd met een slim systeem om de tweede tijdszone in een handomdraai te verzetten.
coverartikel_foto_08De Tribute Calendar is een lust voor het oog en het handopwindbare Jaeger-LeCoultre Calibre 853 is een technisch hoogstandje. De voorzijde van de Calendar heeft alle standaard functies plus een uitgebreide kalender met maanfase. De achterzijde biedt de twee-de tijdszone en dag- en nachtindicatie. De Calendar komt in een roségouden kast met aan de voorzijde een opaline wijzerplaat en aan de achterzijde een antraciet exemplaar, verfraaid met Clous de Paris-patroon. Last but not least: de Reverso Tribute Gyrotourbillon. Dit topstuk komt in een gelimiteerde oplage van 75 pla-tina exemplaren. Het uurwerk is in alle opzichten dertig procent kleiner en is zo uitstekend passend gemaakt voor de rechthoekige en nog altijd platte kast van de Reverso. De nieuwe Gyrotourbillon wordt aangedreven door het Calibre 179 waarin het tourbillonmechanisme lijkt te zweven in de ruimte. De balansveer is handgemaakt in de ateliers van het Maison en een lust voor het oog, net als het speciale balanswiel in de vorm van het logo van Jaeger-LeCoultre dat door zijn speciale vorm minder frictie kent. De wijzerplaat aan de voorzijde is uitgevoerd in wit met blauwe wijzers, kent een dag- en nachtindicatie en een op de tourbillon ronddraaiende secondewijzerplaat. De achterzijde toont een staaltje vakmanschap van het hoogste niveau met een com-pleet opengewerkte wijzerplaat, handgegraveerd en -gedecoreerd. Hier zien we een tweede tijdszone, een 24-uurs dag- en nachtindicator en een kleine seconde-wijzer aangedreven door de tourbillon.

Tribute Gyrotourbillon.

Tribute Gyrotourbillon.

Tribute Calendar

Tribute Calendar