WATCHING MAGAZINE Nummer 3 // 2023
Nummer 4 verschijnt in december 2023

Horloge nieuws

Image

Lange & Söhne brengt 1815 Homage to Walter Lange

Vorig jaar was de Salon International de la Haute Horlogerie er een met rouwrandje toen bleek dat Walter Lange was overleden. De oprichter van het A. Lange & Söhne van vandaag was dit jaar echter postuum aanwezig in de 1815 Homage to Walter Lange. Hiermee heeft het merk de 1815 collectie uitgebreid met een bijzondere complicatie: een te stoppen jumping seconds wijzer, die teruggrijpt op een 150 jaar oude vinding van Ferdinand Adolph Lange.

Een mechanisch uurwerk kan doorgaans worden herkend aan een secondewijzer die langzaam vooruit beweegt, waarbij het verplaatsen naar de volgende seconde vijf tot tien stapjes telt. Maar soms willen we de seconde nauwkeurig kunnen zien om de tijd exact te meten. Dan komt een jumping seconds complicatie goed van pas.

De 1815 Homage to Walter Lange beschikt over beide mogelijkheden. De kleine secondewijzer op 6 uur bereikt de volgende seconde aanduiding in zes stapjes. De grote, blauwe wijzer beweegt per seconde en kan met de drukknop op 2 uur worden gestart of stopgezet. Het nieuwe uurwerk is het kaliber L1924.

De 1815 Homage to Walter Lange is een horloge dat Walter Lange zelf gewaardeerd zou hebben: teruggebracht tot de essentie en uitgerust met een duidelijke, maar technisch spannende complicatie.

Het model met jumping seconds is er als limited edition in geelgoud (27), roségoud (90) en witgoud (145). De aantallen zijn niet toevallig gekozen. 145 is het aantal jaren tussen 7 december 1845 toen Ferdinand Adolph Lange het bedrijf begon en 7 december 1990 toen Walter Lange het merk nieuw leven inblies. 27 is het aantal jaren tussen 7 december 1990 en 7 december 1997, toen dit  nieuwe horloge werd gepresenteerd. 90 is een verwijzing naar het jaar waarin A. Lange & Söhne een nieuwe start maakte. Het eerste deel van het referentienummer (297) verwijst naar de geboortedag van Walter Lange (29 juli)

Een uniek model met stalen kast wordt later dit jaar ter veiling aangeboden. De opbrengst zal ten goede komen aan een goed doel, waar Walter Lange het mee eens zou zijn geweest.