WATCHING MAGAZINE Nummer 3 // 2018
Nummer 4 verschijnt in december 2018

Horloge nieuws

Image

Grönefeld: 1941 Remontoire

Ook Nederland is aanwezig tijdens Baselworld 2016. Ons landje wordt hier onder meer vertegenwoordigd door Bart en Tim Grönefeld. De broers uit Oldenzaal mogen sowieso al op internationale waardering rekenen, en met de 1941 Remontoire brengen zij opnieuw een horloge dat de aandacht trekt.

grone1

Bart en Tim Grönefeld gaan terug naar hun verleden toen zij buiten speelden bij het klokgelui van de St. Plechelmus in Oldenzaal. De kerk ligt vlakbij de plek waar de verschillende generaties Grönefeld hun horlogemakers atelier hadden/hebben en de klok speelt een belangrijke rol in de familiegeschiedenis. Grootvader Johan en vader Sjef waren verantwoordelijk voor het onderhoud van de kerkklok met zijn 30 seconden remontoire mechanisme dat ervoor zorgt dat de aandrijfkracht van een constante sterkte blijft. Hierbij verspringt de minutenwijzer bovendien elke dertig seconden, om te voorkomen dat de wijzers bij koud weer zouden vastvriezen.

6_Remontoire-WG-Front-View

De kerkklok is nu de inspiratie voor de 1941 Remontoire, een horloge met een acht seconden constant force mechanisme dat ervoor zorgt dat het uurwerk gelijkmatig loopt, vanaf het moment dat het volledig is opgewonden totdat het stopt met lopen. De gangreserve is 36 uur.

1_Remontoire-Movement

De nieuwe 1941 Remontoire heeft een kast die is vernoemd naar het jaar waarin Sjef Grönefeld werd geboren en hiermee staan Bart en Tim Grönefeld stil bij de positieve invloed die hun vader op hun leven heeft gehad. De kast heeft een diameter van 39,5 millimeter en is er in witgoud of roségoud. Keren we de kast om, dan toont zich het kaliber H-05, een typisch Nederlands uurwerk met bruggen in de vorm van klokgevels. Vanwege de arbeidsintensieve productie van de remontoire uurwerken is de Grönefeld 1941 Remontoire gelimiteerd tot 188 exemplaren.