WATCHING MAGAZINE Nummer 3 // 2018
Nummer 4 verschijnt in december 2018

Horloge nieuws

Ball: Engineer Hydrocarbon Hunley.

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat de CSS Hunley verdween. Deze duikboot van de marine van de Geconfedereerde Staten van Amerika was één van de historische elementen van de Amerikaanse Burgeroorlog. Ball Watch zet zijn Amerikaanse erfgoed in de kijker en viert deze belangrijke gebeurtenis in de ontwikkeling van de moderne marine met de Engineer Hydrocarbon Hunley.

De CSS Hunley was 12,04 meter lang, had een diameter van 1,17 meter en woog acht ton. Hij werd voortgestuwd door een handaangedreven propeller die bediend werd door acht bemanningsleden. De CSS Hunley was ontworpen om de schepen van de Noordelijke Staten die de Zuidelijke havens blokkeerden aan te vallen. De duikboot was voorzien van een lange stok vooraan waar een ‘minitorpedo’ met een explosieve lading aan bevestigd was. Op 17 februari 1864 ramde de CSS Hunley de USS Housatonic van de Unie ter hoogte van Charleston in Zuid-Carolina, maar zonk vervolgens zelf met zijn bemanning na deze aanval. Ook al bleef de invloed van de CSS Hunley beperkt in dit conflict, het historische succes van de onderzeeër maakte zowel de voordelen als de gevaren van oorlog onder water duidelijk.

CSS H. L. Hunley_19th Century Sketch

CSS Hunley

Net zoals de CSS Hunley indertijd een rol als voorloper speelde, is ook het nieuwe model van de Ball-collectie Engineer Hydrocarbon uitgerust met de nieuwste versie van één van de volgens Ball belangrijkste innovaties voor horloges van de laatste jaren. Het Amortiser-systeem werd ontwikkeld en gepatenteerd door de ingenieurs van Ball Watch, en beschermt het automatische kaliber (kaliber BALL RR1201) tegen schade door schokken van buitenaf. Het Amortiser-systeem biedt rondom het mechanisme een beschermring die de energie afkomstig van laterale schokken absorbeert. De antimagnetische eigenschappen van deze ring zorgen er ook voor dat de precisie van het uurwerk behouden blijft onder invloed van de magnetische velden waaraan de werking van een mechanisch horloge blootgesteld is.

Bovendien bevat het Amortiser-systeem van dit model ook een ingenieus vergrendelmechanisme voor de rotor. Dankzij een schakelaar in de vorm van een duikbootschroef onderaan de horlogekast, kan de rotor naar wens vergrendeld en ontgrendeld worden. De vergrendeling van de rotor voorkomt bij risicovolle activiteiten dat de energie van frontale schokken zich verspreidt tot aan het mechanisme. Het horloge blijft ook met een vergrendelde rotor werken op de reserve van het kaliber. Het schokvaste Amortiser-systeem waarborgt de weerstand van de Engineer Hydrocarbon Hunley tegen de schok bij een vrije val van 5,2 meter hoogte.

rrr ball3

De roestvrijstalen kast van de Engineer Hydrocarbon Hunley heeft een diameter van 42 mm en bevat een automatisch mechanisme van Zwitserse makelij. Naast het uur wordt ook de datum  weergegeven tussen de tijdsaanduiding voor 4 en 5 uur. De zwarte wijzerplaat wordt bedekt door een reflectiewerend saffierglas en de Arabische cijfers van de uren zijn gemaakt van microbuisjes gevuld met H3-gas, voor een nog betere leesbaarheid. Door het krachtige licht dat op natuurlijke wijze en continu verspreid wordt door het H3-gas, is het uur zelfs bij totale duisternis afleesbaar.

Op de onderkant van de kast staat er een afbeelding van de CSS Hunley als eerbetoon aan dit onderdeel van het Amerikaanse  erfgoed. Ook de oplage van dit horloge is een verwijzing naar het verleden: er worden 1.864 exemplaren van gemaakt.