WATCHING MAGAZINE Nummer 1 // 2024
Nummer 2 verschijnt in juni 2024

Horloge nieuws

Breitling: Emergency II

Breitling brengt de Emergency II, het eerste polshorloge ter wereld met een noodzender die op 2 frequenties uitzendt. Een veiligheids- en overlevingsinstrument in alle noodsituaties te land, ter zee en in de lucht.

De Breitling Emergency II heeft een ingebouwde noodzender (Personal Location Beacon) die uitzendt op een dubbele frequentie. Om-en-om worden op 2 frequenties alerts uitgezonden, waardoor zoek- en reddingsacties kunnen worden gestart.

lll zen11

De Emergency onderscheidt zich door een groot aantal micro-elektronische en micro technische innovaties. Drie specifiek voor dit model ontwikkelde eigenschappen zijn een revolutionaire herlaadbare accu, de miniatuurzender die uitzendt op twee frequenties en een geïntegreerd antennesysteem.

In 1995 kwam Breitling al met de introductie van het eerste polshorloge met ingebouwde microzender. Gebruikmakend van de internationale 121.5 MHz noodfrequentie voor vliegtuigen, werd de Breitling Emergency ontworpen om piloten of passagiers na een vliegtuigongeluk zo accuraat mogelijk op te sporen. Het Emergency horloge was ontworpen om voortdurend te dragen als aanvulling op de standaardboordinstrumenten van een vliegtuig. Inmiddels zijn 40.000 exemplaren verkocht van de Emergency en heeft het horloge zijn waarde al bewezen bij vele zoek- en reddingsoefeningen.

lll zen3

Gebaseerd op succesvolle ervaringen heeft Breitling nu een nieuwe technische eigenschap in de Emergency II ingebouwd waardoor deze vanaf nu in iedere noodsituatie kan ondersteunen. Dit model maakt gebruik van het Cospas-Sarsat systeem. Het internationale Cospas-Sarsat systeem is gebaseerd op een satellietnetwerk in de onderste laag van de ruimte (LEOSAR: lower altitude earth orbit) op een vaste positie ten opzichte van de aarde (GEOSAR). Het systeem omvat grondstations en controle- en coördinatiecentrales. De missie van het systeem is om accurate en betrouwbare gegevens van noodsignalen en locatiebepalende gegevens te verstrekken. Het verstrekken van deze gegevens helpt zoek- en reddingsautoriteiten (SAR’s) om mensen in nood snel en efficiënt hulp te verlenen. Sinds de start in 1985 heeft het Cospas-Sarsat systeem zo al meer dan 26.000 levens gered.

lll zen9

De operaties te land, ter zee en in de lucht bestaan uit drie stappen: noodsignaal, locatie zoeken en de reddingsactie. De waarschuwings- en locatiebepalende fasen gebruikten dezelfde 121.5 MHz analoge frequentie tot 2009, toen Cospas-Sarsat besloot te stoppen met deze frequentie en besloot dat noodsignalen alleen op de digitale 406 MHz frequentie zouden worden opgevangen, waardoor er een nog grotere veiligheid kon worden aangeboden, er meer informatie beschikbaar kwam en het aantal valse alarmen zou afnemen. Het 121,5 MHz-signaal wordt nog steeds ontvangen te land, door schepen op zee en door vliegtuigen in de lucht en het blijft het meest efficiënte en betrouwbare systeem voor plaatsbepaling van slachtoffers. Radiobakens voor noodgevallen moeten dus eigenlijk gebruikmaken van beide frequenties om een accurate plaatsbepaling te kunnen garanderen. En dat doet de Breitling Emergency II.

De Emergency II is bedoeld voor een groot aantal gebruikers op allerlei gebieden zoals luchtvaart, scheepvaart, klimmen, rondreizen, wandelen, landverkenners en extreme sports. Het horloge is uitgerust met een microzender die na activatie gedurende 24 uur om-en-om uitzendt op twee aparte frequenties. Eerst wordt elke 50 seconden een digitaal signaal van 0,44 seconde uitgezonden op 406 MHz, bestemd voor satellieten; daarna wordt elke 2,25 seconde een analoog signaal van 0,75 seconde uitgezonden op de 121.5 MHz frequentie.

Een van de meest bijzondere kenmerken van de Emergency II is het ingenieuze en uiterst gebruiksvriendelijke, geïntegreerde antennesysteem. Onderin het horloge zitten twee uitschuifbare antennedelen aan beide zijden van de horlogekast, die met de hand te bedienen zijn. Een van de belangrijkste uitdagingen bestond uit het vinden van een miniatuurmechanisme dat om-en-om moest kunnen uitzenden op twee frequenties, waarbij de lengte van de antenne moest variëren naar gelang de golflengte. Breitling heeft daarvoor een origineel systeem ontwikkeld, waarin de zender een dan wel beide antennes gebruikt.

lll zen2

De factor energie was een cruciaal onderdeel bij het ontwikkelen van de Emergency II. De Cospas-Sarsat voorschriften eisen dat zenders in staat moeten zijn om 24 uur uit te zenden, zelfs bij -20ᵒ. Daarnaast heeft de zender specifieke eigenschappen omdat ze beurtelings op verschillende niveaus moet zenden (30 mW voor 121.5 MHz en 5 W voor 406 MHz, dus 170 keer hoger), een eigenschap die een atypische stroomafname vereist. Samen met een van de beste instituten op dit gebied heeft Breitling een splinternieuwe herlaadbare accu ontwikkeld, speciaal geschikt voor dit horloge. Om de betrouwbaarheid van de Emergency II in noodgevallen te waarborgen, heeft Breitling ook een oplaadtester ontwikkeld die van tijd tot tijd de accu herlaadt en tegelijkertijd de goede werking van de zender controleert.

De Emergency II is niet alleen een persoonlijk overlevingsinstrument. Het is ook een elektronische chronograaf met alle functies die belangrijk zijn voor professionals en avonturiers: 12/24 uur analoog en digitaal display, 1/100ste seconde chronograaf, alarm, timer, tweede tijdzone, meertalige kalender en aanduiding wanneer de accu op is. De Emergency II is uitgerust met een warmteonafhankelijk SuperQuartz™ uurwerk dat 10 keer zo nauwkeurig is als een standaard kwartshorloge. De Emergency II heeft een titanium kast, een favoriet metaal in de luchtvaart dat tegelijkertijd sterk, licht, anti-magnetisch, corrosiebestendig en non-allergisch is. Men kan kiezen uit drie wijzerplaten: zwart, geel of oranje en uit een titanium of rubberen band. In de satijn geborstelde ring is een kompasschaal gegraveerd. Het saffierglas garandeert, samen met de lichtgevende wijzers en cijfers, een optimale leesbaarheid in elke omstandigheid.