WATCHING MAGAZINE Nummer 3 // 2018
Nummer 4 verschijnt in december 2018

Horloge nieuws

Union Glashütte: 1893 Regulator

De 1893-collectie, die het jaar herdenkt waarin Union Glashütte werd opgericht, is uitgebreid met een nieuw model dat een horlogemakerstraditie voortzet: die van de regulateur-wijzerplaat. De 1893 Regulator heeft een design dat een moderne twist geeft aan Union-ontwerpen uit het verleden.

De 1893 Regulator heeft een wijzerplaat die typerend is voor regulateurhorloges. De uren- en minutenwijzer zijn op dit soort horloges op verschillende posities geplaatst. Deze opstelling dateert van de ‘precisieregulateurs’ uit het verleden, die ooit werden gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden en om officiële tijdwaarnemingen te doen. Regulateurs dienden ook als referentie in de horlogemakersateliers; ook de vroegere Union-horlogefabriek had zijn eigen staande regulateur op de werkvloer. Om de tijd preciezer te kunnen aflezen, domineerde de minutenwijzer de centrale as, terwijl de uren- en secondewijzer erboven en eronder draaiden in kleinere subdials.

Union Glashütte heeft de regulateurtraditie nieuw leven ingeblazen in de 1893 Regulator. De hoofdwijzerplaat geeft uitsluitend de minuten aan, in de stijl van een spoorweghorloge met rode cijfers. De inspiratie hiervoor kwam van een aantal historische Union-zakhorloges. De uren worden apart aangegeven in Romeinse cijfers aan de bovenkant van de wijzerplaat. De secondewijzer is gepositioneerd aan de onderkant van de wijzerplaat, waar ook een datumventer is geplaatst.

uuu union1

Bij dit ontwerp lijken de wijzers te zweven boven de mooi afgewerkte delen van de wijzerplaat, die elk een afzonderlijk reliëfpatroon hebben. Dit effect wordt bereikt door een intensief productieproces, waarbij twee lagen op de wijzerplaat worden samengebracht, beide hooggepolijst en voorzien van een email-lak, waardoor het horloge een zeer traditionele touch krijgt. Deze techniek zorgt er ook voor dat het Union Glashütte-logo en het woord ‘Regulator’ discreet op het oppervlak kunnen worden aangebracht. Een afgerond saffierglas met anti-reflecterende coating aan beide zijden wapent het horloge tegen de elementen.

De roestvrijstalen kast van de 1893 Regulator heeft een diameter van 41 millimeter en zachtglooiende bandaanzetten houden een zwarte kalfslederen band met krokostructuur op zijn plaats. Het uurwerk binnenin is een automatisch Union-uurwerk met 42 uur gangreserve en het horloge is waterdicht tot een druk van 10 bar (100 meter). Er is ook een model met een zwarte wijzerplaat beschikbaar.

De prijs van beide versies: € 2.200,- (adviesverkoopprijs).