WATCHING MAGAZINE Nummer 3 // 2018
Nummer 4 verschijnt in december 2018

Horloge nieuws

Image

SIHH 2016: Datograph Perpetual Tourbillon (A. Lange & Söhne)

De Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) is nog maar amper begonnen en nu al is het volop genieten in Genève. Zo presenteert A. Lange & Söhne zeven nieuwe modellen; waaronder de Datograph Perpetual Tourbillon.

In de Datograph Perpetual Tourbillon combineert Lange & Söhne de drie complicaties die samen de naam van dit horloge vormen met nog eens vijf extra functies. De naamgevende complicaties zijn de chronograaf, eeuwigdurende kalender en tourbillon. Daarnaast zien we op de wijzerplaat naast de tijdsaanduiding ook een tachymeter, dag/nacht aanduiding, maanfase en gangreserve aanduiding (50 uur). De wijzerplaat toont dus een schat aan informatie, maar doet dat wel op een strak georganiseerde, overzichtelijke manier. Dat maakt de Datograph Perpetual Tourbillon niet alleen een technisch indrukwekkend, maar ook een vloeiend functionerend geheel. En juist het zorgen voor de perfecte interactie tussen de verschillende complexe uurwerkonderdelen is wat Lange & Söhne betreft de allergrootste uitdaging geweest.ALS_740_036_M02_Mystik_webDe Datograph is een column wheel chronograaf met een nauwkeurige jumping minute counter en flyback-functie. Perpetual, het middelste deel van de naam van dit horloge, staat voor de grote datumaanduiding, de weekdag, maand en schrikkeljaar aanduiding. Een eerste correctie is pas nodig op 1 maart 2100 en de maanfase wijkt pas een dag af na een periode van 122,6 jaar.

ALS_740_036_RS_web

Om de Tourbillon in beweging te zien, moeten we het horloge omkeren en dan kunnen we meteen de rest van het uurwerk bewonderen. De vele functies van de Datograph Perpetual Tourbillon worden mogelijk gemaakt door het kaliber L952.2 (handopwinding) dat uit 729 onderdelen bestaat.

De Datograph Perpetual Tourbillon bestaat uit een platinum kast met een diameter van 41,5 millimeter, een zwarte (zilveren) wijzerplaat en wijzers en uuraanduidingen van goud met rhodium. Het is een limited edition van slechts honderd exemplaren.