WATCHING MAGAZINE Nummer 3 // 2018
Nummer 4 verschijnt in december 2018

Horloge nieuws

Patek Philippe breekt eigen record

19,3 miljoen euro. Voor dit bedrag wisselde de Henry Graves Supercomplication van Patek Philippe van eigenaar tijdens een veiling van Sotheby’s. Hiermee verbrak Patek Philippe zijn eigen record, want het zakhorloge ging in 1999 ook al voor een recordbedrag onder de hamer.

Vijftien jaar geleden werd de Henry Graves Supercomplication van Patek Philippe al geveild voor 8 miljoen dollar. Dat het horloge dit keer opnieuw records zou breken werd al voorspeld en met 19,3 miljoen euro kwamen die voorspellingen ruimschoots uit. Vijf bieders namen deel aan de veiling die ongeveer een kwartier duurde. Wie de nieuwe eigenaar is blijft onbekend. Het was een anonieme bieder die het hoogste bedrag voor het zakhorloge uit de jaren dertig over had.

patek4

Volgens Tim Bourne (directeur van de afdeling Haute Horlogerie en veilingmeester van de avond) en Daryn Schnipper (president van Sotheby’s haute horlogerie afdeling) bevestigt de recordopbrengst de ‘superster status van Henry Graves Supercomplication. Het is meer dan een horloge, het is een icoon van de twintigste eeuw. Het is een meesterwerk dat de grenzen van de horlogerie overstijgt en een plek verdient bij ’s werelds grootste kunstwerken.”

Henry Graves

Henry Graves

De Henry Graves Supercomplication werd in 1925 gemaakt in opdracht van de New Yorkse bankier Henry Graves. Hij vroeg Patek Philippe om het meest gecompliceerde horloge ter wereld te maken. Acht jaar werd er door het merk aan gewerkt, waarna het zich 59 jaar lang het meest ingewikkelde horloge ter wereld mocht noemen.

Het achttien karaats gouden horloge heeft 24 functies, waaronder een eeuwigdurende kalender, het aangeven van de zonsopkomst en -ondergang in New York en informatie over de sterrenhemel boven de Amerikaanse stad.