WATCHING MAGAZINE Nummer 3 // 2018
Nummer 4 verschijnt in december 2018

Horloge nieuws

Image

Dive into Time met Panerai

Dive into Time. Dat is de naam van een bijzondere expositie die Panerai in Florence heeft ingericht. In de crypte van de voormalige kerk San Pancrazio zijn historische modellen uit het verre verleden te bewonderen en worden voor het eerst enkele nieuwe modellen voor de nabije toekomst gepresenteerd. Heden, verleden en toekomst liggen in Florence heel dicht bij elkaar.

pane1

De vroege geschiedenis van Panerai begint in 1936 en uit deze periode zien we de eerste horloges en instrumenten van het van oorsprong Florentijnse merk, zoals de kompassen, zaklampen en dieptemeters, die het voor de Italiaanse marine maakte. De Radiomir uit 1936 en de Luminor uit de jaren veertig en vijftig waren toen nog niet voor de horlogeliefhebber bedoeld. De marine was de grootste klant en geheimhouding woog dus zwaar in die tijd. Dat veranderde halverwege de jaren negentig toen Panerai een herlancering als high end merk voor sporthorloges beleefde. Maar de krachtige klassiekers uit de historie werden ook toen niet vergeten.

En vergeten zijn de succesmodellen uit de historie van Panerai nog altijd niet, zo blijkt uit de opvallende nieuwe modellen die het merk in Florence presenteerde. Nieuw is onder meer de Luminor Due waarmee dit model een nieuw gezicht laat zien. De kast is opnieuw ontworpen en dunner dan ooit. In vergelijking met het historische horloge zijn sommige modellen zelfs bijna veertig procent slanker en dat valt meteen op.

pane2

Opvallend is ook de Radiomir 1940 Minute Repeater Carillon Tourbillon GMT, het meest gecompliceerde horloge ooit door Panerai gemaakt. Het twin repeater mechanisme slaat de uren, de 10 minuten intervallen en de minuten. Dat doet het niet alleen voor de lokale tijd, maar op verzoek ook voor een tweede tijdzone. Het geskeletteerde kaliber P.2005/MR heeft bovendien een tourbillon in huis en is te vinden in de kenmerkende Radiomir 1940 kast.

pane4