WATCHING MAGAZINE Nummer 1 // 2021
Nummer 2 verschijnt in juli 2021

Artikelen

Image

OVERTREFFENDE TRAP

Tekst Melinda Braaksma Foto's Jaeger-LeCoultre

Wanneer een horlogehuis  een jubileum viert, dan is  het feest. En niet even een  borrel met een hapje, maar een feest waarin historie,  traditie, kunst en vakman-schap samenvloeien.  Jaeger-LeCoultre overtreft zichzelf bij de viering van zijn 180-jarig jubileum dit jaar.  De Jubilee-collectie, met uitsluitend gecompliceerde uitvoeringen van de Master, vormt het middelpunt van  alle festiviteiten.

Jaeger-LeCoultre viert 180 jaar horlogehistorie

Guillain Maspetiol (Brand Manager Frankrijk), Diane Kruger en Jérôme Lambert (CEO) verrichten de opening van de nieuwe Boutique aan Place Vendôme

Guillain Maspetiol (Brand Manager Frankrijk), Diane Kruger en Jérôme Lambert (CEO) verrichten de opening van de nieuwe Boutique aan Place Vendôme

‘You are cordially invited to join the celebrations for Jaeger-LeCoul-tre’s 180 year anniversary.’ Een uitnodiging om je vingers bij af te likken. En dat deden we dan ook. Maandag 19 november 2012 reis-den we met een select gezelschap van de internationale pers alvast af naar Parijs voor de kick-off van Jaeger-LeCoultre’s jubileumjaar 2013. Na een rondleiding door het Musée d’Orsay, werd een exquise diner geserveerd op de bovenste verdieping van het museum. Pal achter de oude stationsklokken die in de hal van het museum de tijd wegtikken, verzamelde de groep zich in het Café Campana. Het restaurant is ontworpen door de Braziliaanse gebroeders Campana, met een dromerige onderwater ambiance die een hommage brengt aan de Art Nouveau, een stijlstroming waar Jaeger-LeCoultre zelf ook grote successen aan te danken heeft.

Algemeen directeur Jérôme Lambert vertelde dat hij het een heel bijzondere gebeurtenis vond, dit jubileum dat is opgedragen aan grondlegger Antoine LeCoultre. En dat is het ook, als je als horloge-huis dwars door alle modebeelden, oorlogen, technische en econo-mische crises heen, succesvol kunt blijven; 180 jaar lang. Want de Manufacture Jaeger-LeCoultre is sinds 1833 een van de belangrijk-ste spelers in de horlogehistorie.

Legendarische ontwerpen

Antoine LeCoultre en zijn zoon Elie vestigden zich als eerste manu-facture in het Zwitserse Vallee de Joux. In een tijd dat horlogema-kers nog gewoon vanuit huis werkten, pionierde LeCoultre & Cie op zowel technisch als esthetisch vlak, waarbij alle benodigde disciplines om een horloge te maken onder één dak werden onderbracht. Vandaag de dag zijn dat overigens 180 disciplines! Antoine LeCoul-tre was de eerste die de micron als meeteenheid introduceerde (in 1844) en hij was zo’n begaafd horlogemaker dat er geen instrumen-ten waren om de precisie van de door hem gemaakte onderdelen te meten. Hij creëerde daarom zelf de Millionometer, een precisiemeet-instrument dat een halve eeuw als de standaard heeft gegolden.

In 1903 begon de Parijzenaar Edmond Jaeger (1858-1922), een hor-logemaker en micro-ingenieur, ultradunne kalibers te maken die de Zwitserse horlogemakers deden bibberen. Jacques-David LeCoultre (1875-1948), kleinzoon van Antoine, startte een samenwerking met Jaeger en in 1937 werd het merk Jaeger-LeCoultre geboren. Het horlogehuis heeft inmiddels een indrukwekkende verzameling inno-vaties op zijn naam staan. Het merk maakte tal van legendarische ontwerpen, waaronder de Reverso, de Duoplan, de Master Control, de Memovox, de Polaris, de Gyrotourbillon en de Atmos, de revolu-tionaire tafelklok die werkt op luchtdrukverschillen. Ook het recen-tere werk is goed voor superlatieven, met de Atmos Mystérieuse

(2003), de Gyrotourbillon 1 (2004), de Reverso grande complication à triptyque (2006), de Master Compressor Extreme Lab 1 (2007), de Master Grande Tradition Grande Complication (2010), de Reverso Répétition Minutes à Rideau (2011) en de Duomètre Sphérotourbillon (2012). Het erfgoed van het merk beslaat inmiddels 1.231 kalibers en vierhonderd geregistreerde patenten en ook dit jubileumjaar levert weer een aardige bijdrage aan de erelijst van het merk.

Duomètre Unique Travel Time

Duomètre Unique Travel Time

Duomètre Unique Travel Time

Terug naar het heden. In het fotomuseum Jeu de Paume gaat Jérô-me Lambert in op de indrukwekkende wapenfeiten van zijn merk en presenteert tegelijkertijd het nieuwe concept voor de boutiques. Later die middag krijgen de gasten in de gerestylde en vergrote boutique op de Place Vendôme 7-9 alvast een preview te zien van een van de horloges die later op de Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) zal worden gepresenteerd: de Duomètre Unique Travel Time. De geheel gerenoveerde winkel is een plaatje en twee keer zo groot als voorheen door de ruimte van de buren er ook bij te trekken. De officiële opening ’s avonds door Jérôme Lambert, Guillain Maspetiol (Jaeger-LeCoultre Brand Manager Frankrijk) en Jaeger-ambassadeur Diane Kruger wordt druk bezocht. Gasten als Cathérine Deneuve, Carmen Chaplin, Isabelle Huppert, Inès de la Fressange, Vincent Perez, José Luis Rebordinos, Olga Sorokina en Marina Hands heffen het glas en de Duomètre Unique Travel Time voelt zich hier als een vis in het water. Speciaal voor de opening van deze boutique worden er slechts honderd stuks van dit horloge gemaakt. In sprankelend witgoud. Een rode 7 en 9 brengen een ode aan het adres van de boutique. Maar de binnenkant is het meest bijzonder: de Duomètre Unique Travel Time betekent een doorbraak op het gebied van GMT-horloges. Het is de eerste keer dat de rei-ziger de tijd ‘op reis’ tot op de minuut nauwkeurig kan instellen op een worldtimer.

Jubilee Collection

Master Grande Tradition Tourbillon Cylindrique à Quantième Perpétuel Jubilee

Master Grande Tradition Tourbillon Cylindrique à Quantième Perpétuel Jubilee

Maar het wachten was natuurlijk op de Jubilee Collection zelf, die op de derde dag van de reis werd getoond. Inmiddels heeft de hele wereld de drie modellen uit de ‘Tribute to Antoine LeCoultre’ Jubilee Collection kunnen aanschouwen na de SIHH in Genève. De crea-tieve geest van Antoine LeCoultre waart rond in de Master Grande Tradition Gyrotourbillon 3 Jubilee, de Master Grande Tradition Tour-billon Cylindrique à Quantième Perpétuel Jubilee en de Master Ultra Thin Jubilee.

De Master Grande Tradition Gyrotourbillon 3 Jubilee in een platina kast is het tiende werkstuk in de Hybris Mechanica serie, opgedra-gen aan de Grande Complication modellen van de Manufacture. Het is een gyrotourbillon die voor de eerste keer met een flying tourbillon verschijnt en nu zonder brug is opgehangen waardoor hij van alle kanten goed zichtbaar is. De aluminium kooi van de gyro-tourbillon heeft een oppervlaktebehandeling ondergaan waardoor hij het licht nog beter reflecteert dan in de eerdere twee gyrotourbillons van Jaeger-LeCoultre. Ook heeft het model een nieuwe cilindrische balansveer. Het voordeel daarvan is dat deze veer veel nauwkeu-riger is dan de traditionele veer. Bovenop al dit wonderschoons combineert de Master Grande Tradition Gyrotourbillon 3 de ultieme precisie van een cilindrische tourbillon met de eerste chronograaf met ‘instantaneous digital-display’, een direct reagerende chrono-graaf met verspringende cijfers dus, die geactiveerd wordt door een monopusher. Dit alles in een vormgeving die verwijst naar de zak-horloges uit de negentiende eeuw, toen het avontuur voor Antoine LeCoultre begon.

Dit geldt overigens ook voor de Master Grande Tradition Tourbillon Cylindrique à Quantième Perpétuel Jubilee. Een hele mond vol voor een goed afleesbare eeuwigdurende kalender in combinatie met een ‘vliegende’ tourbillon, die echter zo vernuftig is gemaakt dat het

de harten van de liefhebbers sneller zal laten kloppen. Het is name-lijk niet niks om een uurwerk te maken dat een mini-revolutie in horlogeland herbergt: het nieuwe automatische mechanische uur-werk JLC kaliber 985, met daarin de eerste flying tourbillon die is uitgerust met een cilindrische balansveer. De nieuwe extra-witte platina kast heeft een doorsnede van 42 millimeter en verwijst op meerdere fronten naar de negentiende-eeuwse zakhorloges: in de kastvorm, de urenmarkeringen, de traditionele minutencirkel en een zilveren wijzerplaat die is afgewerkt in een korrelpatroon.

De derde masterpiece in de jubileumcollectie is de Master Ultra Thin Jubilee. Dit is het dunste mechanische uurwerk met handop-winding ter wereld. Het uurwerk is slechts 1,85 millimeter dik en de platina kast maar 39 millimeter breed en 4,05 millimeter hoog, waarmee het een wereldrecord vestigt als slankste horloge op aarde. Het design is afkomstig van een ultradun zakhorloge uit 1907, dat toen ook al een record vestigde. Het was het begin van een nieuw hoofdstuk in de historie van Jaeger-LeCoultre. Ook de rest van de vormgeving is heel negentiende-eeuws waardoor het horloge toch zeer goed afleesbaar blijft. Binnenin tikt het mechanische uurwerk 849 dat uit 123 onderdeeltjes bestaat, een tikgetal van 21.600 vph heeft en een gangreserve van toch nog 35 uur. Op de wijzerplaat staat subtiel het jaartal 1833 vermeld als ode aan het oprichtingsjaar.

Jaeger-LeCoultre is met dit drietal nu al de ‘Master’ van 2013: het Jubliee-trio is de kroon op 180 jaar horlogehistorie.

NIEUWE BOUTIQUE OP DE PLACE VENDÔME

artikel0213img05

Na maandenlange verbouwingen is de nieuwe Jaeger-LeCoultre boutique op de Place Vendôme een feit. Vijfhonderd vierkante meter horlogehistorie in het hart van Parijs. Ook in andere wereld-steden, zoals Genève, Beijing, Sjanghai, Hongkong, London, Milaan, Moskou, Dubai, Singapore, Macao en binnenkort Las Vegas zal dit nieuwe concept worden uitgerold: een ontmoetingsplaats voor horlogeliefhebbers. De boutique in Parijs is gevestigd in het Hôtel de Villemaré, ontwor-pen in de zeventiende eeuw door Mansart, de favoriete architect van Louis XIV. De winkel is licht en uitnodigend en er zijn histo-rische stukken te bewonderen evenals een muur met uitsluitend uurwerken die het 180-jarig erfgoed illustreren. Op de eerste ver-dieping zijn de Grande Complication en Haute Joaillerie horloges gepresenteerd, evenals iconen als de Reverso, de Atmos en de Deep Sea.