WATCHING MAGAZINE Nummer 2 // 2022
Nummer 3 verschijnt in oktober 2022

Artikelen

Image

Only Watch 2015

Tekst Elzemarie Karsdorp

44 unieke horloges voor het goede doel

Een bijzonder horloge aanschaffen tijdens een spannende veiling en daarmee bijdragen aan het goede doel. Dat kan op 7 november tijdens Only Watch 2015. 44 merken brengen elk een uniek horloge in voor de veiling. De opbrengst komt ten goede aan onderzoek naar de ziekte van Duchenne. Dus sla je slag op 7 november, eenmaal, andermaal….

Only Watch is een prachtig evenement voor de horlogeliefhebber die oog heeft voor bijzondere horloges. En dan gaat het niet alleen om bijzondere horloges, maar om werkelijk unieke exemplaren. De 44 merken die dit jaar bijdragen aan Only Watch kregen namelijk allemaal dezelfde opdracht: creëer een buitengewoon horloge waarvan slechts één exemplaar is gemaakt. De merken hebben dan ook elk voor een horloge gezorgd dat nergens anders te koop is. Er zijn grote namen bij, maar ook kleinere merken en onafhankelijke horlogemakers. De veelheid aan bijzondere modellen maakt Only Watch tot een feest voor de horlogeliefhebber, maar de aanleiding voor de veiling mag niet uit het oog worden verloren. De horloges zijn ‘slechts’ het middel. Het vinden van een genezing van de ziekte van Duchenne is het doel.

Duchenne

Zo’n vijftien jaar geleden kreeg Luc Pettavino het nieuws dat zijn zoon Paul aan de ziekte van Duchenne lijdt. Duchenne is een erfelijke spierziekte die vooral bij jongens voorkomt en die leidt tot afbraak van de spieren en dus tot een verminderde spierkracht. Kinderen met de ziekte van Duchenne komen omstreeks hun twaalfde jaar in een rolstoel terecht en worden doorgaans niet ouder dan veertig jaar. Eén op de 3.500 jongens wordt met de ziekte geboren.

Duchenne is ongeneeslijk, maar er wordt veel onderzoek naar gedaan. Om die reden nam Luc Pettavino vijftien jaar geleden het initiatief voor Only Watch. Als managing director van de Monaco Yacht Show beschikte hij bovendien over de contacten om van Only Watch een geslaagd, high class event te maken. Zo is prins Albert II van Monaco beschermheer van Only Watch. In 2010 nam hij afscheid van de Monaco Yacht Show om meer tijd te kunnen besteden aan zijn werk voor non-profit organisaties, vooral gericht op de ziekte van Duchenne.

Organisatie

Only Watch wordt om het jaar georganiseerd en is inmiddels toe aan de zesde editie. Voor het eerst vindt de veiling niet in Monaco plaats, maar begeeft deze zich naar Genève, het wereldwijde centrum van de haute horlogerie. De veiling wordt georganiseerd door de Association Monégasque contre les Myopathies, de Monaco Yacht Show en het Phillips veilinghuis. De Association Monégasque contre les Myopathies is een organisatie die ervoor zorgt dat het geld voor onderzoek op de juiste plek terechtkomt. Het veilinghuis Phillips bestaat sinds 1796 en houdt zich bezig met de aan- en verkoop van kunst, fotografie, design en juwelen van de afgelopen eeuw. Sinds dit jaar richt het oude veilinghuis zich ook op horloges, waarmee het in Genève een perfecte locatie biedt voor Only Watch 2015.

Bij de afgelopen vijf edities van Only Watch hebben de horloges ruim vijftien miljoen euro opgebracht. Dat geld is goed besteed, want in het onderzoek naar Duchenne is de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt. Luc Pettivano: ‚ÄúHet onderzoek leidt tot resultaat en dat moedigt ons aan om het werk voort te zetten voor honderdduizenden patiënten wereldwijd. Hiervoor zijn substantiële donaties nodig. Only Watch laat zien dat het mogelijk is om een ernstige diagnose om te zetten in hoop voor mensen over de hele wereld, inclusief mijn dappere zoon Paul. Tijd is hierbij van groot belang.”

Breguet Type XXI 3813

foto_01_032015

Type XX van Breguet werd tussen 1954 en de jaren zeventig gemaakt voor de Franse luchtmacht en marine. Een versie voor burgers volgde enkele jaren later. De Type XXI 3813 die Breguet voor Only Watch aanbiedt, voldoet aan alle eisen die worden gesteld aan het hedendaagse mechanische horloge, maar heeft de vintage-stijl van zijn voorganger. Voor het eerst is het automatische 548Q/1 kaliber nu gehuisvest in een platinum kast. De matgrijze wijzerplaat is een uitvoering die exclusief in dit Only Watch model wordt gebruikt.

Patek Philippe Ref. 5016a-010

foto_02_032015

Patek Philippe scoort altijd goed bij Only Watch en dit jaar hoopt het merk dat er opnieuw flink geboden wordt op de Ref. 5016a-010. De Calatrava heeft met tourbillon, minute repeater en eeuwigdurende kalender met maanfase display dan ook heel wat te bieden. Toch heeft het merk nog een toevoeging gedaan in de vorm van een retrograde datumwijzer die terugspringt naar de eerste van de maand na 28, 29, 30 of 31 dagen. Ref. 5016a-010 werd special voor Only Watch 2015 gecreëerd en het is de eerste en enige versie in staal, een materiaal dat we slechts zelden zien in de grand complications van Patek Philippe.

Ulysse Nardin

Only Watch Stranger

foto_03_032015

“De Monaco Association against Muscular Dystrophy is een organisatie geleid door kampioenen, voor kampioenen‚Äù, zegt Patrik Hoffmann, CEO van Ulysse Nardin. Dit motto was de inspiratie voor de Only Watch Stranger die We are the Champions van Queen speelt. Gebaseerd op het kaliber 690 is het ouderwetse speeldoosje op de wijzerplaat eenvoudig te bedienen en neemt de gebruiker mee terug naar zijn kindertijd. Het copyright hiervoor werd door EMI Music aan Ulysse Nardin verleend voor het goede doel. Het horloge in zwart titanium speelt de melodie elk uur of op verzoek.

DeWitt Academia Out of Time

foto_04_032015

De Academia Out of Time combineert techniek en symboliek. De techniek komt voor rekening van het eigen kaliber dat een dead-beat-seconds brengt in een display op 4 uur en als tegenhanger de free seconds op 8 uur. Free seconds is een term die DeWitt gebruikt voor de virtuele tijd, die niet kan worden gemeten. Een wijzer is hiervoor overbodig. Symboliek dus, en dat geldt ook voor het motief op de wijzerplaat. De afbeelding staat volgens DeWitt voor de boodschap dat we vertrouwen in het leven moeten hebben.

Piaget Altiplano 900P 38mm

foto_05_032015

Voor de zesde Only Watch stelt Piaget een Altiplano 900P ter beschikking in een uitvoering zoals die nog niet eerder is verschenen. ‘s Werelds dunste mechanische horloge is er nu namelijk voor het eerst met rode wijzers. Deze Altiplano 900P heeft een kast met een diameter van 38 millimeter die slechts 3,65 millimeter hoog is. Het ultraplatte horloge is het resultaat van vijftig jaar innovatieve ontwikkelingen door Piaget op dit gebied.

Rebellion REB-7 Regulator

foto_06_032015

Wie de REB-7 Regulator van Rebellion aanschaft, is niet de eerste die het zal dragen. Het bevond zich namelijk om de pols van Nicolas Prost tijdens de 24 uur van Le Mans. Het wordt dan ook aangeboden in combinatie met de helm en handschoenen die de coureur droeg tijdens de race, voorzien van een handtekening natuurlijk. De REB-7 Regulator combineert de oude complicatie van de regulateur, waarbij uren en minuten afzonderlijk van elkaar worden aangeduid, met de uitstraling van de 21ste eeuw met een kast van forged carbon.

Blancpain Villeret Calendrier

Chinois Traditionnel

foto_07_032015

Blancpain steunt Only Watch al vijftien jaar en dit jaar doet het dat met de Villeret met traditioneel Chinese kalender. De uren en minuten van de Gregoriaans kalender gaan op de wijzerplaat zij aan zij met de aanduiding van de Chinese kalender, inclusief alle elementen die belangrijk zijn in de Chinese cultuur. Deze unieke creatie is gemaakt van roodgoud met een zwarte grand feu geëmailleerde wijzerplaat. Keren we het horloge om, dan vinden we op de zwarte balans de Only Watch inscriptie.

Chronoswiss Ouroboros

foto_08_032015

Chronoswiss legt zich steeds meer toe op skeletteren, emailleren en guillocheren en in dit model laat het merk een staaltje creatief vakmanschap zien. Het heeft gekozen voor een mythologische afbeelding van Ouroboros, een slang die zijn eigen staart opeet en op die manier een eeuwige cirkel vormt. De witgouden wijzerplaat is met de hand gegraveerd. De wijzerplaat trekt de aandacht, maar bekijken we het uurwerk door de glazen achterzijde, dan blijkt de Ouroboros ook nog eens een quarter repeater te zijn.

Hublot

Classic Fusion Only Watch Britto

foto_09_032015

Hublot brengt voor Only Watch een bijzonder horloge naar de veiling. De Classic Fusion is namelijk gecreëerd in samenwerking met de Braziliaans kunstenaar Romero Britto. Het onderscheidt zich van de andere modellen omdat niet alleen het horloge geveild wordt, maar ook het doek waarop het is geïnspireerd. De Classic Fusion Only Watch Britto combineert het traditionele vakmanschap van een geëmailleerde wijzerplaat met de eigentijdse pop art en het kubisme van Romero Britto. Een zwart keramische kast vormt de lijst voor dit kunstwerk.

Louis Vuitton Escale Worldtime

foto_10_032015

‘The World is a Dancefloor’ Louis Vuitton neemt altijd deel aan Only Watch en zoals gebruikelijk werd ook dit model ontworpen door Louis Vuitton in samenwerking met Paul Pettavino. Het horloge toont de wereldtijden in 24 tijdzones met slechts één wijzer en met behulp van drie roterende disks. De gekleurde uitstraling van de Escale Worldtime sprak Paul zo aan dat hij besloot de driehoek in het midden van gekleurde blokjes te voorzien zodat deze op een dansvloer lijkt. Het opschrift ‘The World is a dancefloor’ slaat dus zowel op het design als op de functie van deze worldtimer.

Girard-Perregaux

Vintage 1945 XXL

foto_11_032015

Voor het eerst is het mechanisch hart van Girard- Perregaux’s Vintage 1945 geplaatst in een titanium DLC kast achter een blauwe polycrystalline transparante wijzerplaat, een uniek exemplaar voor een bijzondere veiling. In de Vintage 1945 XXL is de tijd door de blauwe wijzerplaat eenvoudig af te lezen en Girard-Perregaux combineert dit met een jumping date op 12 uur en een maanfase op 6 uur. Het uurwtheerk is het automatische kaliber GP 03300- 0105/0062 dat exact de afmetingen van de rechthoekige kast heeft.

Vacheron Constantin Métiers

d’Art Mécaniques Ajourées

foto_12_032015

Vacheron Constantin haalt werkelijk alles uit de kast voor de Métiers d’Art Mécaniques Ajourées die het voor Only Watch ter beschikking stelt. Het skeletuurwerk is het kaliber 4400 waarvan de opengewerkte vormgeving refereert aan Europese treinstations ten tijde van de industriële revolutie. De gravures in het uurwerk zorgen voor een mooie lichtval op het uurwerk en de rode ring is tot stand gekomen met de grand feu emailleertechniek. Het opengewerkte Only Watch-logo op 3 uur herinnert de drager eraan dat de prijs die hij voor dit witgouden horloge heeft betaald, goed zal worden besteed.

Frederique Constant

Horological Smartwatch

foto_13_032015

Frederique Constant steunt veel goede doelen en doet dat vooral graag als het om kinderen gaat. Voor Only Watch 2015 brengt het daarom een bijzondere uitvoering van de Horological Smartwatch naar de veiling. Het horloge oogt als een klassiek, luxe horloge, maar meet ook de activiteit en slaap van de drager. Deze uitvoering is een uniek exemplaar dankzij de roségouden kast die wordt gecombineerd met een donkergroene wijzerplaat. De hoogste bieder ontvangt het horloge in een luxe verpakking samen met een Apple iPhone 6. Een reminder voor het goede doel is te vinden in een gravure op het kastdeksel.

ONDER DE HAMER BIJ ONLY WATCH 2015

Armin Strom

Skeleton Pure

Bell & Ross

BR01 Skull Bronze Tourbillon

Blancpain

Villeret Calendrier Chinois Traditionnel

Boucheron

Epure Vague De Lumière

Bovet Fleurier

Amadeo Fleurier 39 Lady Bovet

Breguet

Type XXI 3813

Carl F. Bucherer

Manero Chronoperpetual

Chanel

Mademoiselle Privé

Chopard

Superfast Chrono Porsche 919

Christophe Claret

Espoir & Paix

Chronoswiss

Ouroboros

De Bethune

DBS Pièce Unique

De Grisogono

New Retro Black Stripes

DeWitt

Academia Out Of Time

F.P. Journe

Tourbillon Souverain Bleu

Frederique Constant

Horological Smartwatch

Girard – Perregaux

Vintage 1945 XXL

H. Moser & Cie

Endeavour Perpetual Calendar

Harry Winston

Cean Dual Time Retrograde

Hermès

Hermès In The Pocket

Hublot

Classic Fusion Only Watch Britto

IWC

Ingenieur Automatic Edition ‘Tribute To Nico Rosberg’

Jacob & Co

The Epic Sf24

Jaquet Droz

Petite Heure Minute Paillonnée

L. Leroy

Chronomètre Observatoire

Laurent Ferrier

Galet Square

Louis Vuitton

Escale Worldtime Only Watch 2015 ‘The World as a Dancefloor’

Maurice Lacroix

Masterpiece Gravity

MB&F

Melchior

Patek Philippe

Ref. 5016a-010

Perrelet

Turbine XL Sheriff

Piaget

Altiplano 900p 38mm

Rebellion

Reb-7 Regulator

Richard Mille

RM 27-02

Speake-Marin

One Art

Thomas Mercer

Brittanica

Tudor

Heritage Black Bay One

Ulysse Nardin

Only Watch Stranger

Urwerk

UR-106

Vacheron Constantin

Métiers D’art Mécaniques Ajourées

Van Cleef & Arpels

Pierre Arpels Heure D’ici & Heure D’ailleurs

Voutilainen

GMT-6

Vulcain

50s Presidents’ Enamel Pegasus

Zenith

El Primero Lightweight Tribute to the Rolling Stones