WATCHING MAGAZINE Nummer 1 // 2023
Nummer 2 verschijnt in juni 2023

Artikelen

Image

My name is Seamaster, Omega Seamaster

Twintig jaar Omega voor James Bond in Spectre

Twintig jaar geleden verscheen James Bond in Goldeneye voor het eerst met een Omega om de pols. Een Seamaster, omdat deze per-fect bij 007 past. Sindsdien zijn 007 en zijn horloge onafscheidelijk, maar in Spectre is zijn Seamaster belangrijker voor hem dan ooit. Met een extra ‘complicatie’ van Q speelt het horloge een cruciale rol in de film.

Zelfs James Bond zit het soms even niet mee. Als hij zich bij Q meldt, staat daar een Aston Martin DB10 klaar. Deze sportwagen staat daar echter niet voor hem, maar voor 009. Voor Bond is er een horloge en als hij vraagt wat hij daarmee kan, krijgt hij te horen dat hij er de tijd op kan aflezen. Waaraan Q droogjes toevoegt dat dit voor 007 heel nuttig is, want hij komt nogal eens te laat. ‘Gewoon’ een mooie Omega dus, maar gelukkig heeft Q er zelf nog een complicatie aan toegevoegd. Een complicatie die James Bond nog heel goed van pas zal komen…
De afgelopen twintig jaar voegde Q al heel wat gadgets aan Bonds Ome-ga’s toe. Hij kon ermee abseilen, een bom tot ontploffing brengen, het als zeer sterke lantaarn gebruiken of gebruikmaken van een laser in de kroon. De afgelopen Bond-films met Daniel Craig als 007 was het horloge echter vooral een accessoire dat weliswaar bijdroeg aan het imago van James Bond, maar het zonder de toevoegingen van Q moest doen. In Skyfall merkte Q zelfs op dat de Q-branche niet meer doet aan exploderende pennen nadat Bond had gezegd het aantal gadgets wat mager te vinden. Maar voor Spectre is Q weer ouderwets aan de slag gegaan, zowel voor de Omega Seamaster als voor de Aston Martin DB10, die 007 natuurlijk toch in handen krijgt.

Imago

Met de toevoegingen van Q heeft Bond zich met zijn horloge al vaak uit netelige situaties weten te reden, maar voor 007 is zijn horloge meer dan simpelweg een gebruiksvoorwerp. Het hoort bij zijn uitstraling, evenals de kleding die hij draagt, de auto waarin hij rijdt en de drankjes die hij drinkt. Al helpt het natuurlijk ook mee dat bedrijven graag betalen voor een (bij) rol in de film. In Spectre ziet de oplettende filmkijker een stuk of vijftien merken in beeld verschijnen. Zo rijdt Bond in een Aston Martin en zien we ook Jaguar en Land Rover langskomen. Hij draagt kostuums van Tom Ford, drinkt (voor het eerst) een dirty martini met Belvedere Vodka en ook de champagne van Bollinger en het bier van Heineken smaken hem goed. Wat Omega over heeft gehad voor een rol in de film is niet bekend, maar Heineken zou er zo’n 89 miljoen pond (137 miljoen euro) voor hebben betaald. James Bond is dus niet alleen een efficiënte misdaadbestrijder, maar ook een goede verkoper die al voordat de eerste fans de bioscopen bezochten een recordopbrengst kon optekenen. En aangezien Spectre de duurste Bond-film ooit is, is dat mooi meegenomen.

007 mag dan bij veel bedrijven populair zijn, hij moet natuurlijk wel aan zijn imago denken. James Bond die op een paar Crocs aan de bar een glas melk bestelt, om vervolgens op zijn elektrische fiets te stappen, dat kan natuurlijk niet. Een man met een pistool in een pak. Dat is James Bond, en dan ook nog een man die efficiënt en elegant is en Brits bovendien. Zo is hij al sinds 1962 en steeds weer is het een uitdaging voor de kostuumont-werpers om zijn imago naar de huidige tijd om te zetten.

Seamaster 300 Spectre Limited

Seamaster 300 Spectre Limited

Verantwoordelijk voor het imago van 007 is Lindy Hemming die met haar werk al een Oscar won en zowel in de films met Pierce Brosnan als die met Daniel Craig de styliste van James Bond was. Terwijl Brosnan nog meer de traditionele gentleman spy was, is Craig minder innemend, harder en gespierder. Hij past bij de huidige tijd, waarin politieke ontwikkelingen en oorlogen over hele wereld vragen om een 007 die meer militair is. “De nieuwe Bond weerspiegelt de wereld”, zegt Hemming. “Het was mijn taak om wat er in de wereld gebeurt, toe te passen op Bond. Dit betekent dat Daniel Craig een meer sportieve uitstraling kan hebben dan Pierce Brosnan. Beiden zijn natuurlijk elegant, maar waar Brosnan begeerlijk en langoureus was, is de nieuwe Bond sterk en goed gebouwd.”

Seamaster

foto_02_042015

Gentleman spy of militair. Bond blijft zijn Seamaster trouw. Het was Lindy Hemming die Bond voor het eerst een Omega Seamaster liet dragen, een rol die eerder al voor Seiko en Rolex was weggelegd. Dat was twintig jaar geleden toen Bond voor het eerst een Seamaster droeg in Goldeneye (1995). James Bond kiest sindsdien niet simpelweg een horloge uit de bestaande collectie. Hoe het horloge er precies uit moet zien, wordt ook door Lindy Hemming bepaald. Het was bijvoorbeeld Hemming die vond dat Bonds Omega een zwarte rubberen band nodig had toen Daniel Craig in Casino Royale de zee uit kwam lopen. In een lichtblauwe zwembroek en met een gespierd bovenlijf zal waarschijnlijk niet veel dames het horloge zijn opgevallen.

Seamaster Aqua Terra 150M

Seamaster Aqua Terra 150M

Hoewel er ook wel andere horlogemerken te bedenken zijn die goed bij James Bond passen, was de keus voor Lindy Hemming niet moeilijk. “Ik vond dat Bond een Omega moest dragen omdat ik een horloge wilde dat geschikt is voor een admiraal bij de marine, de rang die Ian Fleming hem in zijn boeken had gegeven. Omega stond bovendien bekend om zijn duikhorloges, in het bijzonder de Seamaster”, zo legt ze uit. “Het gevoel van het horloge beviel me en het deed me aan vroeger denken. Mijn vader werkte bij de Royal Air Force (RAF), maar hij had ook vrienden bij de marine. Ik herinner me dat een van hen vaak bij ons op bezoek was en hij droeg altijd zijn Omega. Dat fascineerde me als kind al. Het sportieve design dat eruit zag alsof het ontworpen was met een doel. Het zijn zulke details die er echt toe doen.”

Van bedrijven die meewerken aan een Bond-film, wordt nogal wat ver-wacht. De kostuums, naar een ontwerp van de Nederlands-Franse desig-ner Jany Temime, werden gemaakt door Tom Ford. Per outfit leverde het Amerikaanse modemerk maar liefst veertig pakken en 150 shirts, geen overbodige luxe met de vele actiescènes die de kleding moest doorstaan. Aston Martin zorgde voor tien auto’s die de filmmakers tot hun beschik-king hadden. Zeven daarvan eindigden als total loss. Wat dat betreft had Omega het makkelijker in Spectre. Bonds Seamaster gaat een hele film mee. Bijna dan…

Q tegen 007 als hij zijn horloge krijgt: ‘Wat het doet? Het geeft de tijd.’

Q tegen 007 als hij zijn horloge krijgt: ‘Wat het doet? Het geeft de tijd.’

Limited editions

Zoals Bond gebruik maakt van Omega om zijn imago te onderstrepen, kan ook de consument dat nu doen door een Seamaster te dragen zoals Bond die in Spectre draagt. Voor het eerst is een horloge dat 007 draagt namelijk verkrijgbaar als limited edition. Voorgaande Bond-horloges toonden een link met de film, maar met de Seamaster 300 Spectre Limited is het dus voor het eerst mogelijk exact hetzelfde horloge te dragen als James Bond. Het horloge met stalen kast, zwarte wijzerplaat en zwarte bezel is een limited edition van 7.007 exemplaren. Uniek zijn de ‘lollipop’ secondewijzer en de grijze NATO-band, bekend als de James Bond NATO Strap. Op de sluiting is dan ook 007 gegraveerd. Het co-axiale kaliber 8400 geeft de tijd aan op een manier waarvan zelfs Q onder de indruk zou zijn geweest. Het enige verschil met de Seamaster van James Bond in Spectre, is dat het handige gadget dat Q eraan heeft toegevoegd ontbreekt. En misschien is dat maar goed ook….

Een tweede Bond-horloge is de Seamaster Aqua Terra 150M, een model dat is gebaseerd op het familiewapen van James Bond. Het familiewapen zien we terug in het patroon op de blauwe wijzerplaat en in het uiteinde van de gele secondewijzer. Draaien we het horloge om, dan is daar opnieuw een verwijzing naar 007. De rotor heeft de vorm van de loop van een geweer, het symbool dat terugkomt aan het begin van elke James Bond film. Hierachter zien we het co-axiale kaliber 8507. De Seamaster Aqua Terra 150M is een limited edition van 15.007 exemplaren.

In het echte leven

Daniel Craig op bezoek bij Omega in Villeret

Daniel Craig op bezoek bij Omega in Villeret

Daniel Craig draagt zijn Omega niet alleen op het witte doek, hij wil er ook graag meer over weten. De acteur, zelf een enthousiast horlogeverzame-laar, bracht daarom een bezoek aan Omega in het Zwitserse Villeret waar hij een rondleiding kreeg en de assemblage bekeek. Hier zag hij de Seamaster 300 Spectre Limited Edition die hij later in de film zou dragen voor het eerst. Hij was onder de indruk van wat hij zag. “Ik vind het vooral indrukwekkend hoe vanuit het niets een horloge wordt gemaakt. Je begint met niks en dan is er ineens een werkend horloge. Dat is de schoonheid ervan.”

Het was voor Daniel Craig niet zijn eerste kennismaking met de Seamaster 300. Sterker nog: hij was al voordat hij de rol van 007 kreeg in het bezit van een vintage exemplaar. “Er gingen tien jaar geleden al geruchten dat ik James Bond zou spelen, maar dat zag ik niet gebeu-ren”, vertelt Daniel Craig. Maar de rol van James Bond ging steeds meer tot de mogelijkheden behoren en met deze gedachte in het hoofd moest hij aan Omega denken tijdens een reis naar Hongarije. “Ik ben een tweedehands winkel binnengelopen en kocht een Omega. Ik dacht: als ik geen James Bond word, is dit horloge een herinnering aan het feit dat ik bijna James Bond werd. Maar dat is het verleden, ik draag dit horloge nog altijd.” Craig kocht in Hongarije een Omega Seamaster uit 1968, een duikhor-loge dat werd gedragen door de British Royal Navy.

Naomi Harris (Miss Moneypenny)

Naomi Harris (Miss Moneypenny)

Daniel Craig is niet het enige Bond-personage met een Omega om de pols. Ook Miss Moneypenny Naomie Har-ris is een partnerschap met Omega aan gegaan. Omega-president Stephen Urquhart is zeer gelukkig met de samenwerking. “De vrouwen naast Bond zijn vaak net zo indrukwekkend als de geheim agent zelf en Naomie is een van de besten. Het is een eer haar te mogen verwelkomen als onderdeel van Omega’s James Bond-verhaal.” Naomie Harris is enthousiast over haar nieuwe rol als Omega-girl. Ik ben een echte fan van Omega en ik weet dat ze een sterke band hebben met de iconische Bond franchise. Ik kijk ernaar uit om zulke prachtig gemaakte horloges te dragen.”

 

TWINTIG JAAR OMEGA SEAMASTER VOOR 007
De Omega Seamaster is van alle tijden. Van Sovjet-spionage (Goldeneye) tot de sinistere onderwereld (Spectre): de modellen zijn misschien wat veranderd, maar de Seamaster is al twintig jaar lang Bonds trouwe metgezel. Omega Seamaster speelde een rol in:
foto_07A_042015
foto_07B_042015

foto_07C_042015