WATCHING MAGAZINE Nummer 4 // 2023
Nummer 1 verschijnt in maart 2024

Artikelen

Image

Montblanc presenteert eerste eigen uurwerk

Tekst Elzemarie Karsdorp Foto's Montblanc

Tien jaar geleden presenteerde Montblanc voor het eerst een horloge en daarmee behoort het merk tot de groentjes onder de Zwitserse horlogemerken. In relatief korte tijd is Montblanc echter uitgegroeid tot een gewaardeerd merk dat nu al in staat is tot de productie van een eigen uurwerk. De Montblanc Star Nicolas Rieussec Monopusher Chronograph is hiervan het aansprekende bewijs.

Een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van Montblanc vond eerder dit jaar plaats tijdens de Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) in Genève. Met gepaste trots presenteerde Montblanc hier de Nicolas Rieussec Monopusher Chronograph, het eerste horloge met een door Montblanc zelf vervaardigd uurwerk.

De Montblanc Star Nicolas Rieussec Monopusher Chronograph is geïnspireerd op een vinding van Nicolas Rieussec uit 1821. In dat jaar vond hij de chronograaf uit. Het was een houten kastje met een uurwerk dat op het kastdeksel twee draaiende wijzerplaten aandreef. Hierboven stak een vaste wijzer met een inktpunt uit, die telkens als er op een knop werd gedrukt een markering op de draaiende wijzerplaten zette. Op deze manier werd het voor het eerst mogelijk om bij paardenrennen de finishtijden van de afzonderlijke paarden exact te registreren. Aan deze geniale uitvinding dankt de chronograaf zijn naam. Chronos betekent tijd en graphen betekent schrijven. De letterlijke vertaling van het woord chronograaf is dus tijdschrijver.

Rieussecs techniek van twee roterende schrijven leverde de horlogemakers van Montblanc de inspiratie voor de Nicolas Rieussec Monopusher Chronograph. Het principe van de draaiende wijzerplaten zoals Nicolas Rieussec dat bijna tweehonderd jaar geleden bedacht, geeft dit nieuwste horloge van Montblanc een geheel eigen gezicht

artikel0308img02

De basis van de Nicolas Rieussec Monopusher Chronograph is het kaliber MB R100. In dit uurwerk met handopwinding wordt de chronograaf gecontroleerd door een klassiek column wheel met een verticale, bijna slijtagevrije koppeling. Hierdoor kan de chronograaffunctie permanent ingeschakeld blijven. Een dubbele veerton zorgt voor een gangreserve van 72 uur. De resterende gangreserve wordt weergegeven aan de achterzijde en is zichtbaar door de saffierglazen kastenbodem. Opvallend is dat dit kaliber slechts één chronograafbediening heeft die is gemonteerd op 8 uur. Deze uiterst zeldzame constructie is makkelijk te bedienen en maakt dit horloge bovendien een bijzondere verschijning. Bij één keer drukken start de tijdmeting, bij de tweede keer stopt deze en door een derde keer te drukken worden de beide schijven gereset en kan een volgende tijdmeting worden gestart. Als alternatief voor dit uurwerk met handopwinding biedt Montblanc overigens ook het automatische kaliber MB R200 aan. Omdat het om een collectors item gaat, zijn de verschillende modellen van dit horloge streng gelimiteerd. Er zijn 25 chronografen in platinum, 75 in wit- of geel–goud en 125 in roségoud.

De basis van dit alles zijn de kalibers MB R100 en MB R200, de eerste uurwerken die volledig door Montblanc in eigen huis zijn gemaakt. In eigen huis wil in dit geval zeggen: in de productiefaciliteit van Montblanc Montre S.A. in Le Locle. Hier, in het hart van de Zwitserse horloge industrie en met Tissot en Vulcain als buren, betrokken de horlogemakers van Montblanc ruim tien jaar geleden een historische Art Nouveau villa uit 1806, toevalligerwijs het jaar waarin Montblanc werd opgericht. Ver verwijderd van de hectiek van alledag, doen de horlogemakers hun werk in een omgeving die weerspiegelt dat traditie en innovatie hier onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Er werken hier ongeveer negentig mensen.

artikel0308img03

Sinds Montblanc in 1997 het eerste horloge presenteerde, zijn horloges een steeds grotere rol gaan spelen in het aanbod van het merk. Hoewel de schrijfwaren nog altijd met afstand het belangrijkste product in het aanbod van Montblanc vormen, wordt er in Zwitserland hard aan gewerkt om ook de horloges op de kaart te zetten. Wat Jean-Marc Pontroué, executive vice president bij Montblanc International GmbH, betreft, zal het aandeel van de horloges de komende jaren nog verder stijgen. “Horloges zijn op dit moment verantwoordelijk voor vijftien tot twintig procent van de omzet van Montblanc en dat aandeel stijgt nog steeds. Montblanc is de nummer 1 op het gebied van pennen en bevindt zich in de top dertig op het gebied van horloges. Maar we maken al 102 jaar schrijfwaren en slechts tien jaar horloges. Je kunt ons ook wat de horloges betreft tot de absolute topmerken rekenen. We zijn een belangrijke speler in het luxe segment.”

Sinds Montblanc ruim tien jaar geleden zijn debuut maakte in de horlogesector, heeft het merk met de regelmaat van de klok van zich doen spreken met bijzondere horloges. Op het gebied van sieraadhorloges schitterde het merk eerder dit jaar met de Montblanc Profile Lady Elegance Diamonds. Een eyecatcher en tevens het stralende middelpunt in dit horloge is de Montblanc-diamant. Deze diamant in de vorm van de Montblanc-ster is een gepatenteerde slijpvorm. In de Montblanc Profile Lady Elegance Diamonds is de Montblanc-diamant gezet in een parelmoeren wijzerplaat. Daar omheen zijn in het patroon van de Montblanc-ster nog eens 482 diamanten van Top Wesselton kwaliteit aangebracht die in een golfpatroon het Montblanc-vignet vormen op kast en band.

De horloges die Montblanc dit jaar presenteerde, zeggen iets over de richting die het merk voor de komende jaren denkt op te gaan. De komende tijd zal Montblanc in niveau verder omhoog gaan. “Toen we in 1997 begonnen, gaf iemand die een horloge kocht gemiddeld tweehonderd euro uit. Nu is dat tweeduizend euro. Ook bij Montblanc gaan we in niveau en daarmee in prijs omhoog. Vergulde horloges en kwartsuurwerken gaan eruit”, zo kan Jean-Marc Pontroué alvast verklappen.

Het einde van de groei van Montblanc lijkt voorlopig nog niet in zicht. Twee jaar geleden kocht de Richemont groep, waar Montblanc deel van uitmaakt, de uurwerkproducent Minerva en koppelde deze aan Montblanc. Minerva is een oude uurwerkproducent die sinds de oprichting anderhalve eeuw geleden is gevestigd in het plaatsje Villeret. Sinds die tijd heeft het bedrijf zich er op toegelegd om het chronograafuurwerk te perfectioneren. Sinds de overname werken Montblanc en Minerva eensgezind samen aan de ontwikkeling van eigen uurwerken in het Institut Minerva de Recherche en Haute Horlogerie. “Minerva was een ‘sleeping beauty’. Sinds de overname versterken wij elkaar”, vertelt Jean-Marc Pontroué.

artikel0308img04

Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Minerva presenteerde Montblanc eerder dit jaar enkele uitbreidingen in de Collection Villeret 1857, de collectie die is vernoemd naar de vestigingsplaats van Minerva. Bijzonder aan deze jubileummodellen is de ‘Retour-a-Zero’ functie waarmee het eenvoudiger is om de tijd tot op de seconde nauwkeurig in te stellen. Er zijn verschillende limited editions in de aantallen 1, 8 en 58, de cijfers die samen het geboortejaar van Minerva vormen.

Met de productie van een eigen uurwerk heeft Montblanc zich geschaard onder het selecte gezelschap van horlogemerken dat in staat is om van A tot Z een eigen uurwerk te bouwen. Voor het jonge horlogemerk betekent dit echter niet dat het van plan is om nu al op zijn lauweren te gaan rusten. Dit najaar presenteert Montblanc een nieuwe complicatie ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum van Minerva. Wat het merk precies voor ons in petto heeft, moet nog even een verrassing blijven. Wordt vervolgd…