WATCHING MAGAZINE Nummer 4 // 2018
Nummer 1 verschijnt in maart 2019

Artikelen

Image

IWC geeft prioriteit aan duurzaamheid Horloges voor een betere wereld

Tekst Martine de Klein Foto's IWC

Veel merken laten tegenwoordig een groen gezicht zien, maar bij IWC loopt men op dit gebied voorop. Het merk voert een actief milieubeleid en ondersteunt projecten voor natuurbehoud. Dit jaar is IWC officieel partner van de Plastiki-expeditie en betrokken bij een Darwinproject op de Galapagoseilanden.

Bij de International Watch Co. Schaffhausen is men zich al jarenlang bewust van zijn verantwoordelijkheid ten aanzien van het milieu. Daarom voert IWC een actief beleid op dit gebied. Het bedrijf werkt CO2-neutraal, beloont milieubewust gedrag van werknemers en sponsort diverse projecten.

artikel0209_2img02

Sinds 2007 is Adventure Ecology een van de organisaties die IWC financieel steunt. Adventure Ecology onderneemt expedities naar plekken op aarde die bedreigd worden door milieuproblemen. Op deze manier wil de organisatie het debat over milieuproblemen aanzwengelen en mensen en bedrijven inspireren tot milieubewust gedrag.

Voor komende zomer staat de Plastiki-expeditie op het programma. Dan vaart oprichter David de Rothschild van Adventure Ecology met een door hemzelf geselecteerd team van wetenschappers, zeilers en avonturiers van San Francisco naar Sydney. De crew legt de reis van ongeveer 12.000 zeemijlen over de Stille Oceaan af met de Plastiki: een catamaran van zestig voet die is gemaakt van plastic flessen en gerecycled afvalmateriaal. Voor de naam van de boot heeft men zich laten inspireren door de Kon-Tiki expeditie van Thor Heyerdahl in 1947.

Met de Plastiki varen De Rothschild en zijn crew door verschillende regio’s die kampen met ernstige milieuproblemen. Zo passeren ze de vuilnisdraaikolk in de Stille Oceaan. De door oceaanstromingen gevormde drijvende concentraties van plastic zwerfafval zijn naar schatting zo groot als Frankrijk, Spanje en Portugal tezamen. Zeedieren kunnen sterven wanneer ze van het plastic eten of in het afval verstrikt raken. Bovendien trekt het vuil veel gifstoffen aan.

artikel0209_2img03

De reis van de Plastiki over de Stille Oceaan zal circa vier maanden in beslag nemen. De Rothschild legt uit wat zijn project zo uniek maakt: “Bij het combineren van avontuur, innovatie en ondernemerschap zijn we continu gefocust op duurzame oplossingen. Zo willen we mensen aanzetten tot milieubewuster gedrag en aantonen dat afval een waardevolle grondstof kan zijn voor hergebruik.”

IWC is partner van de Plastiki-expeditie en maakte voor deze speciale gelegenheid een horloge in gelimiteerde oplage van duizend exemplaren: de Ingenieur Automatic Mission Earth ‘Adventure Ecology’. Dit collectors item is vanzelfsprekend duurzaam ontworpen en gefabriceerd. Volgens de fabrikant kan het robuuste model vrijwel elke invloed van buitenaf weerstaan.

Het horloge bevat een 80110 kaliber uurwerk met een automatisch Pellaton opwindmechanisme en is voorzien van een ge&ieuml;ntegreerd systeem om schokken op te vangen. Een zachte ijzeren binnenkast beschermt het uurwerk tegen magnetische velden tot meer dan 80.000 A/m. Het saffierglas is aan twee zijden voorzien van een antireflecterende beschermlaag. Het horloge is waterbestendig tot 120 meter. De kastdiameter van model bedraagt 46 millimeter. De blauwe wijzerplaat met de oranje indexen belichaamt de boodschap van de Plastiki-expeditie. Dat geldt ook voor de achterkant, waarin het expeditielogo van Adventure Ecology is gegraveerd.

De Charles Darwin Foundation (CDF) is een andere non-profit organisatie die in 2009 kan rekenen op financiële steun van IWC. Deze stichting is sinds een halve eeuw betrokken bij natuurbehoud op de Galapagoseilanden, waar Charles Darwin de geologie en biologie bestudeerde. Mede op basis van deze bevindingen ontwikkelde hij 150 jaar geleden de evolutietheorie.

artikel0209_2img04

De Galapagoseilanden liggen verspreid in de Stille Oceaan ter hoogte van de evenaar. Ze zijn van vulkanische oorsprong en er komen veel unieke dieren en planten voor. De vestiging van de mensen, overbevissing en uitheemse dieren hebben het kwetsbare ecosysteem op de eilanden verstoord, waardoor al unieke soorten zijn verdwenen. De Galapagoseilanden staan op de Rode Lijst van de Unesco.

De Charles Darwin Foundation doet wetenschappelijk onderzoek en onderneemt actie om de biodiversiteit van de Galapagos-eilanden te behouden. Dat gebeurt meestal in samenwerking met andere organisaties. IWC vindt dit belangrijk werk, vandaar dat de fabrikant de stichting financieel steunt tijdens dit jubileumjaar. In 2009 is het tweehonderd jaar geleden dat Charles Darwin werd geboren.

Ook voor dit project heeft IWC een speciaal horloge ontworpen: de Aquatimer Chronograph Edition Galapagos Islands. Het horloge heeft een diameter van 44 millimeter en een uurwerk van kaliber 79320. Het model is waterbestendig tot 120 meter, heeft een rubberen band en een roestvrijstalen kast die is bedekt met gevulkaniseerd rubber. De wijzerplaat is zwart met contrasterende witte indexen. De gravure van een schildpad op de achterkant van de kast representeert de Charles Darwin Foundation.

Het speciale Galapagosmodel maakt deel uit van de nieuwe Aquatimer generatie. Deze serie duikhorloges werd in 1967 door IWC geïntroduceerd en is steeds verder ontwikkeld. De nieuwe modellen hebben een draairing, die de duiker makkelijk kan bedienen met handschoenen aan. De vier millimeter brede ring is gemaakt van saffierglas en voorzien van Superluminova: een coating die na activering door (zon)licht nog uren gloeit in het donker.

Een andere noviteit is het snelwisselsysteem. Bij alle Aquatimer modellen is zonder gereedschap het horloge te scheiden van de band. Dat gebeurt door vingerdruk uit te oefenen aan de onderkant van de band. Om de pols kan het horloge echter niet per ongeluk loslaten van de band. Dankzij het snelwisselsysteem kan de duiker de band van zijn horloge binnen enkele seconden verwisselen voor een langere band die past over een duikpak.

artikel0209_2img05

De kenmerkende zwart met gele en blauw met oranje kleurstelling van de Aquatimer serie blijft gehandhaafd, maar er zijn ook nieuwe kleurcombinaties bijgekomen. Naast de al genoemde Aquatimer Chronograph Edition Galapagos Islands bestaat de nieuwe collectie uit de modellen Aquatimer Deep Two, Aquatimer Chronograph, Aquatimer Chronograph in roodgoud en Aquatimer Automatic 2000.

De Plastiki-expeditie is te volgen via internet:www.theplastiki.com.

Op deze site kunt u zich tevens aanmelden als virtueel lid van de crew.

Voor meer informatie over de Charles Darwin Foundation, ga naar de website:www.darwinfoundation.org.