WATCHING MAGAZINE Nummer 3 // 2020
Nummer 4 verschijnt in december 2020

Artikelen

Image

Hardcore design van Welder Stoere en innovatieve horloges

Tekst Elzemarie Karsdorp Foto's Welder

Welder… Een naam die klinkt als een klok en die een beeld oproept van stoere, onderscheidende horloges voor echte mannen. De collectie van het jonge Italiaanse merk onderstreept dat beeld nog eens. Welder is bepaald geen softie.

Het is inmiddels alweer tien jaar geleden dat de Italiaan Italo Fontana het merk U-Boat opzette. Inspiratie vond hij destijds in ontwerpen die zijn grootvader in 1943 voor de Italiaanse marine maakte. De horloges werden toen niet in productie genomen, maar in het jaar 2000 vormde het duikhorloge de basis voor een sterk horlogemerk met een geheel eigen gezicht. De afgelopen tien jaar is U-Boat uitgegroeid tot een wereldwijd succes, maar Italo Fontana is er de man niet naar om achterover te leunen. Drie jaar geleden richtte hij het merk Welder op. Welder is ontstaan naar aanleiding van de vraag vanuit de markt. Doordat U-Boat opschoof naar een hoger segment, ontstond er vraag naar horloges met de uitstraling van U-boat, maar dan in een meer toegankelijke prijsklasse. En zo werd Welder geboren. Waar U-Boat zich nu toelegt op horloges met mechanische uurwerken, beweegt Welder zich op het vlak van horloges met quartzuurwerken

To Weld

artikel0410img02 (1)

De naam Welder past niet alleen uitstekend bij de uitstraling van het merk; er zit ook een betekenis achter. Het Engelse werkwoord ‘to weld’ betekent namelijk aaneensmeden of samenvoegen en een ‘welder’ is een lasser. Zoals een lasser verschillende stukken metaal aan elkaar last, gaat ook Welder te werk. Het merk gaat echter nog een stapje verder door niet alleen verschillende metalen bij elkaar te voegen, maar ook door een samensmelting te zijn van innovatieve ideeën. Welder en U-Boat hebben in ieder geval één eigenschap met elkaar gemeen: in de horloges zien we duidelijk de handtekening van Italo Fontana. De creatieve ontwerper is er echter in geslaagd het kleine broertje van U-Boat een duidelijk eigen gezicht te geven. De horloges van Welder vallen op door een industrieel, hardcore design. Wie de horloges van Welder wat beter bekijkt, zal zien dat Welder geen softie is. Achter de stoere uitstraling en de opvallende kast gaat Italiaans vakmanschap schuil. Welder is duidelijk een merk voor mannen met een voorkeur voor een stoer en onderscheidend horloge, maar ook vrouwen worden regelmatig met een Welder om de pols gesignaleerd.

artikel0410img03

De collectie van Welder is dit jaar uitgebreid met vier nieuwe modellen: K22, K27, K30 and K31. De K22 is een volledig wit horloge terwijl de K27 zowel in zwart als wit verkrijgbaar is. Dit horloge is er in een uitvoering die de uren, minuten en seconden aangeeft en als chronograaf. De K31 is een van de meest kleurrijke horloges binnen de collectie van Welder. Kast en wijzerplaat zijn zwart waardoor de gele of rode details des te meer in het oog springen. Het meest opvallende horloge is zonder meer de K30. Met zijn innovatieve design en kastdoorsnede van 54 millimeter geeft dit horloge als geen ander model aan waar Welder voor staat: stoer, krachtig, innovatief en industrieel.