WATCHING MAGAZINE Nummer 3 // 2018
Nummer 4 verschijnt in december 2018

Artikelen

Image

De ziel van Parmigiani

Tekst Elzemarie Karsdorp en Bernard Werk Foto's Parmigiani
BUGATTI SUPER SPORT

BUGATTI SUPER SPORT

Veel horlogemerken koesteren het vakmanschap en de tradities van lang vervlogen tijden. Er zijn echter slechts weinig merken die hier zo ver in gaan als Parmigiani. Watching bezocht het merk in Fleurier en kwam terecht in een wereld waar heden en verleden naadloos in elkaar over lopen.

Heden, verleden en toekomst komen samen in Fleurier

FABERGÉ-EI (SANDOZ-COLLECTIE)

FABERGÉ-EI (SANDOZ-COLLECTIE)

Tradities en ouderwets vakmanschap zijn waarden die belangrijk  zijn in de horlogebranche. Dat geldt voor heel veel merken, maar bij Parmigiani Fleurier komen heden en verleden wel heel dicht bij elkaar. Dat wordt duidelijk als we in juli een bezoek brengen aan het Zwitserse merk. We hebben al veel manufacturen mogen bezoeken, maar niet eerder zagen we een bedrijf dat zo bedreven is in de restauratie van oude uurwerken als Parmigiani. In het restauratie atelier werken de horlogemakers geconcentreerd aan oude uurwerken die deel uitmaken van privécollecties of in het museum thuis horen. Ze restaureren museumstukken uit het Patek Philippe museum en ook de horloges, klokken en mechanische kunstobjecten uit de fameuze Sandoz-collectie worden hier vakkundig gerestaureerd.

KALPA MINUTE REPEATER

KALPA MINUTE REPEATER

Hoewel Parmigiani Fleurier nog maar vijftien jaar bestaat, zijn de oude uurwerken hier in goede handen. Oprichter Michel Parmigiani restaureert al klokken, horloges en andere mechanische objecten sinds hij in 1976 zijn eerste atelier opende. “Het is een zeldzaam genoegen om een uurwerk te restaureren, om het te bevrijden van de ravage die de tijd en de mens hebben aangericht”, zegt hij. “Het is een langdurig proces om een uurwerk terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat, maar het is een passie om deze ervaringen te gebruiken in horloges van de toekomst.” Michel Parmigiani ziet de restauratie van oude uurwerken als ‘de ziel van het merk’. Vanuit deze gedachte vormt de restauratie workshop dan ook het hart van het bedrijf.

MICHEL PARMIGIANI

MICHEL PARMIGIANI

Parmigiani Fleurier bestaat nog maar vijftien jaar en is daarmee nog een jonge hond tussen de vaak al eeuwenoude horlogemerken. Toch is Parmigiani nu al uitgegroeid tot een gerenommeerde naam in de haute horlogerie. Het merk is echter niet vanuit het niets gekomen. Toen Michel Parmigiani in 1996 het merk Parmigiani Fleurier oprichtte, had hij al twintig jaar ervaring met de restauratie van oude uurwerken. Bovendien kon hij rekenen op de steun van de Sandoz Family Foundation. Deze stichting werd ooit opgezet ten behoeve van nakomelingen van Edouard Constant Sandoz (1853 – 1928). Omdat de inkomsten van de Foundation echter groter zijn dan de behoeften van de familie Sandoz, investeert de stichting in zeer uiteenlopende bedrijfstakken, uiteenlopend van de farmaceutische industrie tot de landbouw en van de telecommunicatie tot de hotelwereld. De Sandoz Foundation heeft hierbij niet alleen commerciële motieven. De stichting streeft er ook naar om ondernemerschap, innovatie en kwaliteit aan te moedigen en de Zwitserse ondernemerstraditie voort te zetten.

TORIC WESTMINSTER GRANDE DATE

TORIC WESTMINSTER GRANDE DATE

Een van de paradepaardjes van de Sandoz Family Foundation is de horloge-industrie in de regio Val-de-Travers. Hier is rondom Parmigiani een complete bedrijfstak ontstaan van aanverwante bedrijven, die kasten, wijzerplaten, balansveren en andere uurwerkonderdelen maken en samen een sterke en onafhankelijke manufactuur vormen. Al deze bedrijven maken deel uit van de Manufactures Horlogères de la Fondation (MHF), eveneens een project van de Sandoz Family Foundation. Dit centrum voor vakmanschap en industriële expertise op het gebied van het vervaardigen van horloges heeft op dit moment zo’n vijfhonderd medewerkers op de loonlijst staan, die met zijn allen bedreven zijn in vijftig vakgebieden.

We vervolgen onze weg door de wereld van Parmigiani met een bezoek aan Les Artisans Boîtiers (LAB), een gerenommeerde kastenproducent die in mei 2000 door de Sandoz Family Foundation werd overgenomen. Les Artisans Boîtiers maakt in La Chaux-de-Fonds de meest complexe kasten waarbij het gebruik maakt van 3D ontwerpen (CAD) en CNC machines voor de productie van kasten van edelmetalen, staal of titanium. Bij Les Artisans Boîtiers zien we industrieel vormgever Alexia Steunou aan het werk. De designer is verantwoordelijk voor het ontwerp van de Bugatti Super Sport, een innovatief horloge omdat de tijd niet alleen bovenop, maar ook aan de zijkant kan worden afgelezen. Voor wie zich afvraagt waar Alexia Steunou de inspiratie vandaan haalde voor dit opvallende model: die vond zij in een strijkijzer en een tablet Toblerone.

TONDA

TONDA

Ook brengen we een bezoek aan Vaucher Manufacture Fleurier, dat werd opgericht in 2003 en sinds dat jaar ook deel uitmaakt van MHF. Het bedrijf komt voort uit de opsplitsing van het vroegere Parmigiani Mesure et Art du Temps in twee zusterbedrijven: het merk Parmigiani Fleurier en de manufacture Vaucher. Vaucher heeft zich sindsdien gespecialiseerd in uurwerken voor wat men noemt de ‘high end’ en ‘prestige’ markt. Het maakt uurwerken van hoge kwaliteit voor Parmigiani, maar ook voor andere merken in de haute horlogerie.

DUBBELLOOPS PISTOOL MET FLUITEND VOGELTJE (SANDOZ-COLLECTIE)

DUBBELLOOPS PISTOOL MET FLUITEND VOGELTJE (SANDOZ-COLLECTIE)

Bij Parmigiani Fleurier komt alles samen: de erfenis die is verworven uit de restauratie van historische uurwerken, het vakmanschap van bedrijven als Les Artisans Boîtiers die kasten, wijzerplaten en wijzers maken en de hoogwaardige uurwerken van Vaucher Manufacture Fleurier. Voeg daar de kennis van Parmigiani aan toe op het gebied van research & development, de assemblage en de handmatige decoratie van onderdelen en het resultaat is een merk dat in vijftien jaar tijd is uitgegroeid tot een grote naam in de haute horlogerie. Twintig verschillende collecties en vijftien eigen kalibers staan aan de basis van het succes van het jonge merk.

De collectie van Parmigiani bestaat uit uiteenlopende modellen. We zien zowel elegante dameshorloges als klassieke herenmodellen, maar er zijn ook grand complications en horloges met opvallende designs. De meest uitgebreide lijn binnen de collectie van Parmigiani is de Kalpa die er in vele verschijningsvormen is voor zowel dames als heren. Horloges met complicaties komen we vooral tegen in de Toric-lijn en de Tonda 1950 valt juist op door een eenvoudige en geraffineerde uitstraling. Dit horloge is uitgerust met een nieuw uurwerk uit het atelier van

Parmigiani: het ultraplatte kaliber PF 701, dat slechts 2,6 millimeter hoog is.

Een opvallend horloge in de collectie van Parmgiani is de Bugatti Super Sport. Voor dit horloge met het kaliber PF 372 heeft Parmigiani de componenten op een verticale as geplaatst, net als bij een motor van een auto het geval is. Wie aan het stuur van een auto zit, kan nu zien hoe laat het is zonder de pols te hoeven draaien. Bovenop het horloge is de gangreserve van tien uur zichtbaar. Het aerodynamische design doet denken aan dat van de Bugatti Veyron.

VAUCHER

VAUCHER

De Bugatti Super Sport is een horloge dat als geen ander model verbeeldt waar Parmigiani voor staat. In dit horloge komt alles bij elkaar: de kennis en ervaring van Parmigiani Fleurier en de inbreng van alle andere bedrijven binnen Manufactures Horlogères de la Fondation. Het laat bovendien zien hoe de restauratie van oude uurwerken kan leiden tot een horloge van de toekomst. In Fleurier lopen verleden, heden en toekomst moeiteloos in elkaar over.

PARMIGIANI FLEURIER

PARMIGIANI FLEURIER