WATCHING MAGAZINE Nummer 1 // 2024
Nummer 2 verschijnt in juni 2024

Artikelen

Image

ICOON OP HET RACECIRCUIT

Tekst Elzemarie Karsdorp en Bernard Werk Foto's Tag Heuer

Tag Heuer viert vijftig jaar Carrera

Nieuw en brutaal, sober en eenvoudig, klassiek en tijdloos en gedreven door de autosport. Dit was het horloge zoals dat Jack Heuer voor ogen stond toen hij in 1963 de Carrera ontwierp. Inmiddels is de chronograaf uitgegroeid tot een icoon binnen de collectie van Tag Heuer. Het merk heeft dus reden genoeg om bij de 50ste verjaardag van de Carrera dit jaar terug te blikken op het verleden en een nieuwe generatie Carrera’s te presenteren. Een collectie horloges zoals Jack Heuer die een halve eeuw geleden bedoeld heeft.

Dat Tag Heuer dit jaar het 50-jarig bestaan van de Carrera mag vieren, is vooral te danken aan het idee van één man: Jack Heuer. In 1963 kreeg de jongste telg in het familiebedrijf Heuer de kans om een sportchronograaf te ontwerpen voor professionele coureurs en liefhebbers van sportwagens. Daar hoefde hij niet lang over na te denken. Als liefhebber van de autosport én als deelnemer aan races wist hij immers precies hoe zo’n horloge eruit moest zien: het moest een open, makkelijk afleesbare wijzerplaat hebben en een schokbestendige en waterdichte kast die sterk genoeg is voor zelfs het meest intensieve gebruik op de weg. De ‘Carrera Panamericana Mexico Road Race’ zorgde voor de verdere inspiratie. Deze wedstrijd over ruim drieduizend kilometer staat bekend als een van de meest slopende wegraces uit de geschiedenis van de autosport. Jack Heuer herinnert zich het moment waarop de naam Carrera in hem opkwam nog goed: “Ik hoorde voor het eerst over de Carrera van Pedro Rodriguez tijdens de Twelve Hours of Sebring waar ik de Official Timekeeper was. Hij en zijn broer Ricardo behoorden tot de snelste, slimste en dapperste endurance coureurs. Toen ik ze hoorde praten over de Carrera ging mijn fantasie aan het werk. De race werd sinds 1955 niet meer gereden na een aantal ongelukken, maar alleen de naam al… Elegant, dynamisch, geladen met emotie en makkelijk uit te spreken in alle talen. Ik wist meteen dat mijn nieuwe chronograaf een perfect eerbetoon aan deze legendarische race zou zijn.”

 

Gedreven door de autosport

artikel0113img02

De naam Carrera was dus snel gevonden, maar ook over het uiterlijk van de chronograaf hoefde Jack Heuer niet lang na te denken. Het waren immers de jaren zestig, een tijdperk van innovatieve design-ideeën. Jack Heuer liet zich leiden door het modernisme van begin zestiger jaren, zoals de pop-art kunststroming en het geometrische purisme van de architectuur van Oscar Niemeyer. Daarnaast liet hij zich natuurlijk beïnvloeden door de autosport. Dit is onder meer terug te vinden in de wijzerplaat met het zwart-wit van vintage dashboard counters en de leren band die doet denken aan de geperforeerde handschoenen die veel coureurs in die tijd droegen. “Ik was enthousiast over de nieuwe vormen, materialen en technieken die in de jaren zestig in opkomst waren”, blikt Jack Heuer terug in de tijd. We wilden hier gebruik van maken in een horloge dat net zo nieuw en brutaal was, maar tegelijkertijd sober, eenvoudig en gedreven door de autosport. Ontdaan van alle versieringen, klassiek en tijdloos.”

 

De Carrera heeft de afgelopen vijf decennia zijn weg gevonden in de autosport. Ferrari-coureurs als Jackie Ickx, Clay Regazzoni en Mario Andretti droegen het horloge en in de jaren zeventig ontving elk lid van Ferrari’s ‘scuderia’, een gouden Carrera, met zijn naam en bloedgroep erin gegraveerd. Sindsdien werd de Carrera gedragen door tal van topcoureurs onder wie David Coulthard, Kimi Räikkönen, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Jenson Button en Alain Prost.

 

Verleden en toekomst

De allereerste Carrera chronograaf was het zwart-witte model Panda met tachymeter. Het horloge was direct een must-have voor alle topcoureurs in Europa en Amerika en is vandaag de dag een van de meest gewilde modellen onder verzamelaars van luxe horloges. In 1969 diende zich een nieuw hoogtepunt aan in de historie van de Carrera. Uitgerust met het gepatenteerde Chronomatic Calibre 11 bracht Heuer de Carrera als de eerste automatische chronograaf.

artikel0113img03

In 1996 bracht Tag Heuer het iconische model opnieuw uit en tegenwoordig is deze Carrera Chronograph een van de best verkochte modellen in de historie van het merk. Maar de recente geschiedenis bracht meer hoogtepunten voor de Carrera. In 2005 was er bijvoorbeeld de Calibre 360 Concept Chronograph, ‘s werelds eerste mechanische chronograaf die de tijd meet tot op een honderdste van een seconde. En in 2010 was de Carrera de voor de hand liggende keuze voor het nieuwe Calibre 1887, een chronograafuurwerk dat volledig is ontworpen en geassembleerd in de Zwitserse workshops van Tag Heuer.

Verleden en toekomst vonden in 2011 beiden hun weg in de Carrera. Enerzijds greep Tag Heuer terug op het verleden met de Carrera Heritage, een lijn sportieve Carrera’s met een vintage uitstraling. In datzelfde jaar liet de Carrera zich van zijn toekomstige kant zien in de Carrera Mikrograph, die met behulp van een centrale wijzer de tijd in honderdsten van seconden weergeeft. En alsof dat nog niet genoeg was, volgde in 2012 de Carrera Mikrogirder. Een ultra high frequency horloge met een tikgetal van 7.2 miljoen per uur en een centrale chronograafwijzer die maar liefst twintig keer per seconde rondgaat. Een tijdmeting met een nauwkeurigheid van 5/10.000ste van een seconde is hiermee mogelijk.

Carrera 2013

artikel0113img04

Vijftig jaar Carrera is voor Tag Heuer niet alleen een gelegenheid om terug te blikken op de rijke historie, maar ook om een nieuwe generatie Carrera’s te presenteren: de Carrera 2013. Deze nieuwe chronografen hebben met elkaar gemeen dat ze worden aangedreven door hetzelfde uurwerk. Het Calibre 1887 is een geïntegreerd column-wheel uurwerk met een tikgetal van 28.800 en een gangreserve van vijftig uur. Onder de 320 onderdelen bevindt zich een nieuwe interpretatie van het oscillerend rondsel. Deze vinding van Edouard Heuer uit 1887 wordt vandaag de dag in veel mechanische chronografen gebruikt. Het onderdeel werkt samen met het column wheel op een manier die is te vergelijken met de transmissie van een auto. Het column wheel, dat de start, stop en return-to-zero functies van de chronograafwijzer coördineert, functioneert als een versnellingsbak. Het oscillerend rondsel werkt als de koppeling.

De nieuwe Carrera Calibre 1887 collectie bestaat uit vijf modellen en daarbij mag een eerbetoon aan Jack Heuer natuurlijk niet ontbreken. De Carrera Calibre 1887 Jack Heuer Edition brengt heden en verleden bij elkaar. Het design is gebaseerd op de Mikrogirder 10.000. Kenmerkend hiervoor is de asymmetrische kast die licht oploopt aan de bovenkant, waar ook de kroon en de chronograafknoppen te vinden zijn. Tegelijkertijd is deze chronograaf geïnspireerd op de dubbele constructie van Heuerstopwatches die ooit op racecircuits over de hele wereld werden gebruikt. De technische details zijn echter weer helemaal van deze tijd. Ze zijn geleend van de Formule 1 en de luchtvaart, zoals blijkt uit de bezel van zwart titanium carbide staal en de titanium kast. Het wapen en de handtekening van Jack Heuer sieren het smoked sapphire kastdeksel, waarachter het Calibre 1887 uurwerk te bewonderen is.

Nieuw is ook de Carrera Calibre 1887 Chronograph met keramische bezel. Deze eigentijdse klassieker is gebaseerd op het design van de bestseller Calibre 16, maar is nu eveneens uitgerust met het Calibre 1887. De keramische bezel is voorzien van een tachymeter schaal, de stalen kast is gepolijst en er is een nieuwe stalen band met H-vormige schakels.

artikel0113img05

De Carrera Calibre 1887 Racing Chronograph is een racehorloge pur sang met zijn zwarte, titanium kast en een keramische bezel met tachymeter schaal. De cijfers op de wijzerplaat zijn evenals het datumvenster met de hand aangebracht in zwart goud. De Carrera Calibre 1887 Chronograph is een typische Carrera met zijn overzichtelijke blauwe wijzerplaat en discrete uuraanduidingen. Ook de Carrera Heritage Calibre 1887 Chronograph is een horloge in de traditie van de Carrera. De geliefde ‘Heritage’ wijzerplaat is voorzien van goed afleesbare, Arabische cijfers. Sober, luxe en geraffineerd. Precies zoals Jack Heuer de Carrera vijftig jaar geleden bedoeld heeft.